ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ – ΑΛΠΙΚΟ ΤΡΕΝΟ Δεκέμβριος
Η Ελβετία (επίσημη ονομασία: Ελβετική Συνομοσπονδία / γερμανικά: Schweizerische Eidgenossenschaft, γαλλικά: Confédération suisse, ιταλικά: Confederazione Svizzera, ρομανικά: Confederaziun svizra, λατινικά: Confoederatio Helvetica) είναι χώρα της δυτικοκεντρικής Ευρώπης. Συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με τη Γερμανία και ανατολικά με την Αυστρία και το Λίχτενσταϊν. Αποτελεί περίκλειστο Κράτος, καθώς δεν βρέχεται σε κανένα σημείο της από θάλασσα. Έχει έκταση 41.285 τ.χλμ. και πληθυσμό 8.696.088 κατοίκους σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για τον Ιούνιο του 2021.
Αποτελείται από 26 καντόνια και ημικαντόνια. Πρωτεύουσα της είναι η Βέρνη (134.794 κάτοικοι το 2020) ενώ η μεγαλύτερη πόλη η Ζυρίχη (421.878 κάτοικοι το 2020). Άλλα σημαντικά αστικά κέντρα είναι η Βασιλεία (173.863 κάτοικοι το 2020), η Γενεύη (203.856 κάτοικοι το 2020), η Λωζάνη (140.202 κάτοικοι το 2020) και το Βίντερτουρ (114.220 κάτοικοι το 2020). Νόμισμα της χώρας είναι το ελβετικό Φράγκο. Έχει υψηλό βιοτικό επίπεδο και ανεπτυγμένο εμπόριο, βιομηχανία και τουρισμό.
-
Προορισμός
-
ΑναχωρήσειςΑθήνα
-
Ημερομηνίες Αναχώρησης23 & 30/12/2024
Περιλαμβάνονται
1η ημέρα: Πτήση για Ζυρίχη – Βέρνη – Γενεύη «Καλωσόρισμα στη ζωηρή πρωτεύουσα»
2η ημέρα: Γενεύη – Λωζάνη – Μοντρέ – Βεβέ – Ανεσί – Γενεύη «κοσμοπολίτικη διάθεση αλά γαλλικά ,στη μαγεία των Γαλλικών Άλπεων»
3η ημέρα: Γενεύη – Ιντερλάκεν – Λουκέρνη – Ζυρίχη «εξερευνήστε τις Βερνικές Άλπεις»
4η ΗΜΕΡΑ: ΑΛΠΙΚΟ ΤΡΕΝΟ - ΚΟΥΡ- ΣΑΙΝ ΜΟΡΙΤΖ – ΝΤΑΒΟΣ «στη θεαματικότερη διαδρομή»
5η ημέρα: Ζυρίχη Περιήγηση πόλης – Καταρράκτες Ρήνου «μεσαιωνικά κτίρια και γραφικά τοπία»
6η ημέρα: Ζυρίχη – Αθήνα - Πτήση επιστροφής
Περιλαμβάνονται
Δεν Περιλαμβάνονται
7 Πράγματα που πρέπει να γνωρίσετε για την Ελβετία :
1. Οι Lindt, οι φημισμένες σοκολάτες της
Η Ελβετία θεωρείται η Χώρα της σοκολάτας. Πράγματι, δεν θα υπήρχε η σοκολάτα όπως την ξέρουμε σήμερα, αν δεν υπήρχαν οι δυο Ελβετοί.
Ο ο Ροδόφλος Lindt που πάλευε να φτιάξει μια πιο μαλακή, απολαυστική στο στόμα και απαλή σοκολάτα. Κάποια μέρα, ο νεαρός Ελβετός, φεύγοντας από το εργοστάσιο σοκολάτας ξέχασε τη μηχανή ανάδευσης και θέρμανσης της σοκολάτας ανοικτή. Η μηχανή, σε λειτουργία για πάνω από μια βδομάδα έκανε το… θαύμα της. Οταν ο Lindt δοκίμαζε τη σοκολάτα, ανακάλυψε μια βελούδινη, υπέροχα ακαταμάχητη γεύση, ακριβώς αυτή που γνωρίζουμε σήμερα. Ετσι γεννήθηκε η επεξεργασία του κονσαρίσματος, ‘οπως την χρησιμοποιούμε στις μέρες μας. Μην μας ζητήσετε την συνταγή, κάθε σοκολατοποιός που σέβεται τον εαυτό του την κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό.
Σήμερα, οι σοκολάτες Lindt απασχολούν 9.000 υπαλλήλους, και τους αναλογεί περίπου το 40-50% της φήμης της ελβετικής σοκολάτας ανά τον κόσμο και ανά τους αιώνες.
Αλλά και την λευκή σοκολάτα ανακάλυψε ο Peter, που ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως κηροποιός. Τον βοήθησε ο επίσης Ελβετός Henri Nestle (πατέρας της γνωστής ελβετικής εταιρίας). Της έδωσαν μάλιστα το όνομα Gala/Γάλα, από την ελληνική ονομασία του γάλακτος.
Έρευνες αποδεικνύουν ότι οι 8 εκατομμύρια κάτοικοί της Ελβετίας καταναλώνουν περισσότερη σοκολάτα κατά μέσο όρο από οποιονδήποτε άλλο αντίστοιχο πληθυσμό σε όλη την υφήλιο!
2. Η 200 ετών ειρήνη
Η έχει να δει πόλεμο από το 1815. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στη Συνθήκη των Παρισίων ή στα χρήματα των πλουσίων όλου του κόσμου που φυλάσσονται στα Ελβετικά θησαυροφυλάκια, αλλά αν κάποιος θελήσει να ζήσει ειρηνικά και πλουσιοπάροχα, η Ελβετία σίγουρα προσφέρεται.
3. Οι 1500 λίμνες της
Η φυσική ομορφιά των Αλπεων, με τα εντελβάις, τα χιονισμένα τοπία που σε κάνουν να “ζήσεις” ονειρεμένα Χριστούγεννα, τα Μεσαιωνικά κάστρα, θαρρείς βγαλμένα από ταινία και οι πανέμορφες λίμνες που τις βρίσκεις σε κάθε διαδρομή σε κάνουν να αγαπήσεις αυτή την πανέμορφη χώρα.
4. Ο Roger Federer
Ο καλύτερος τεννίστας του κόσμου. 17 γκραν σλαμ και νούμερο ένα της κατάταξης για 237 συνεχόμενες εβδομάδες!
5. Tα ρολόγια
Παρ’όλο που σήμερα η Ελβετία έχουν μόλις το 3% της παγκόσμιας παραγωγής ρολογιών, οι ελβετικές εταιρείες κατέχουν το 50% του παγκόσμιου τζίρου!
Το μυστικό της ανάπτυξης της ωρολογοποιίας στην Ελβετία βρίσκεται στα Γαλλογερμανικά σύνορα, σε μια μικρή πόλη, την La Chaux-de-Fonds, σε υψόμετρο 1000 μ. γεννέτηρα του σπουδαίου αρχιτέκτονα Le Corbusier.
Η περιέργεια ανάβει ακόμη περισσότερο, με το νέο ότι η πόλη της σοκολάτας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την ανάπτυξη της ωρολογοποιίας.
Αγρότες, κτηνοτρόφοι και Εβραίοι που βρήκαν εκεί καταφύγιο, κατάφεραν με σκληρή δουλειά να δημιουργήσουν μια κοινότητα με ισχυρή οικονομία. Θέλησαν να δουλέψουν τους δύσκολους μήνες του χειμώνα που δεν υπήρχαν αγροτικές δουλειές. Έτσι, άρχισαν να δουλεύουν στην ωρολογοποιία, μια τέχνη που απαιτεί λεπτοδουλειά, υπομονή, αετίσια όραση, προσόντα που χαρακτήριζαν τους Ελβετούς της περιοχής. Και το πιο σημαντικό : καθαρό φυσικό φως, απαραίτητο για τους ωρολογοποιούς, που ευτυχώς διέθετε η περιοχή, εξ’ ου και τα μεγάλα παράθυρα των αρ νουβό κτηρίων της πόλης.
Η La Chaux-de-Fonds αριθμούσε 40.000 κατοίκους το 1900 και σήμερα αποτελεί σταθμό στην ιστορία της της μοναδικής τέχνης της ωρολογοποιίας. Μερικοί πολύ μεγάλοι οίκοι κατασκευής ρολογιών όπως οι TAG Heuer, Ebel, Rolex, Cartier, Patek Philippe διατηρούν ακόμη εδώ τις εγκαταστάσεις τους.
Μαγική Λουκέρνη - Αλπικό τρένο - κοσμοπολίτικο Μιλάνο
6. Τέσσερις γλώσσες ομιλούνται στην Ελβετία
Τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά και μια γλώσσα με λατινικές ρίζες, η rhaeto-romantsch.
7. Οι Ελβετικοί σουγιάδες
Το 1891 ο ελβετός επιχειρηματίας Καρλ Έλσενερ, θίχτηκε όταν είδε οτι οι σουγιάδες του Ελβετικού στρατού ήταν Γερμανικοί. Για να κατασκευάσει κάτι διαφορετικό ώστε να προτιμηθεί από τους Ελβετούς στρατηγούς, έφτιαξε ένα σουγιά με την κλασική λάμα του μαχαιριού και επι πλέον κατσαβίδι, ανοιχτήρι κονσερβών και τρυπητήρι.
Η εταιρεία του ονομάστηκε Βικτόρινοξ (Victorinox), από το όνομα της μητέρας του (Βικτώρια) και inox (ανοξείδωτος χάλιβας).
Σήμερα, ο ελβετικός σουγιάς, κόκκινος με την Ελβετική σημαία, έχει εξελιχθεί πάρα πολύ, με αποκορύφωμα τη συλλεκτική έκδοση του 2007, που περιλαμβάνει 85 εργαλεία για 110 χρήσεις στην τιμή των 1.200$.
Θεωρείται σχεδιαστικό αριστούργημα και εκτίθεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ) και στο Μουσείο Εφαρμοσμένης Τέχνης του Μονάχου.