Μπενελούξ – Κάτω Χώρες
Μπενελούξ – κάτω χώρες
Απέραντα λιβάδια, πανέμορφες πόλεις και μια ανθηρή οικονομία είναι τακύρια χαρακτηριστικά των τριών γιγάντων της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Τον εανικό Άμστερνταμ. οι αρχοντικές Βρυξέλλες
το παραμυθένιο Λουξεμβούργο σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κουκλίστικες πόλεις μάς οδηγούν στα βήματα των μεγάλων θαλασσοπόρων και στην αρχή της ιστορίας του κόσμου.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕ ΝΕ ΛΟΥΞ
Η Μπενελούξ (Benelux) ήταν μια οικονομική ένωση στη δυτική Ευρώπη που περιελάμβανε τρεις γειτονικές χώρες Βασίλεια, το Βέλγιο (België), την Ολλανδία (Nederlands), και το Λουξεμβούργο (Luxemburg).
Το όνομα διαμορφώθηκε από την αρχή του ονόματος της κάθε χώρας-μέλους,
και δημιουργήθηκε για την τελωνειακή ένωση της Μπενελούξ,
αλλά χρησιμοποιείται τώρα με έναν γενικότερο τρόπο.
Η Ένωση αυτή δημιουργήθηκε με την Συνθήκη για την ίδρυση της Τελωνειακής Ένωσης των Χωρών Μπενελούξ
που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου του 1944 από τις εξόριστες στο Λονδίνο κυβερνήσεις των τριών παραπάνω χωρών.
Με την συμφωνία αυτή καθορίζονταν σε γενικές γραμμές τα ακόλουθα
- Ένα διοικητικό συμβούλιο για τα τελωνεία και των τριών μελών Χωρών
- Ένα συμβούλιο για την οικονομική ένωση, και
- Ένα συμβούλιο για τις εμπορικές συμφωνίες.
Η συμφωνία αυτή προβλεπόταν να εγκριθεί και να ισχύσει με την επάνοδο των κυβερνήσεων στις χώρες τους πλην όμως αυτό εσωτερικές συνθήκες των χωρών δεν το επέτρεψαν.
Έτσι στις 14 Μαρτίου του 1947 υπεγράφη νέα συμφωνία
αυτή τη φορά στη Χάγη η οποία προέβλεπε χωρίς δασμούς σε διακινούμενα προϊόντα μεταξύ των χωρών
καθώς και περιορισμό τελών ή χωρίς σε προϊόντα που προέρχονταν από υπερπόντιες κτήσεις .(βελγικές και ολλανδικές).
Αυτή τέθηκε σε εφαρμογή από τις 1 Ιανουαρίου του 1948.
-
Προορισμός
-
Ώρες αναχώρησηςΌπως αναγράφεται στο πρόγραμμα
-
Ώρα επιστροφήςΌπως αναγράφεται στο πρόγραμμα
-
Ημερομηνίες Αναχώρησης28/10, 21/12, 23/12, 28/12, 30/12
Περιλαμβάνονται
1η μέρα: ΑΘΗΝΑ– ΓΑΝΔΗ – ΜΠΡΥΖ
2η ημέρα: ΜΠΡΥΖ
3η μέρα: ΜΠΡΥΖ – ΑΜΒΕΡΣΑ – ΧΑΓΗ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
4η μέρα: ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
5η μέρα: ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ – ZAANSE SCHANS – ΒΟΛΕΝΤΑΜ – ΜΑΡΚΕΝ – ΝΤΕΛΦΤ –ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
6η μέρα: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΛΟΥΒΕΝ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (ξενάγηση)
7η μέρα: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΘΗΝΑ
Περιλαμβάνονται
Δεν Περιλαμβάνονται
Σημειώσεις
Σημείωση:
▪ Το Early booking ισχύει για περιορισμένο αριθμό θέσεων (10 με 15 πρώτες συμμετοχές).
▪ Η παιδική τιμή αφορά παιδί μέχρι 12 ετών με δύο ενήλικες.
Με την συμμετοχή σας στο ταξίδι αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας.
Η Ιστορία της Γάνδης
Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή της συμβολής των Σχελντ και Λυς από τη Λίθινη Εποχή και την Εποχή του Σιδήρου. Οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν πως το παλαιότερο όνομα της Γάνδης, το “Ganda”, προέρχεται από την Κέλτικη λέξη “ganda” που σημαίνει συρροή. Δεν υπάρχουν γραπτές αναφορές της Ρωμαϊκής περιόδου αλλά αρχαιολογική έρευνα επιβεβαιώνει πως η περιοχή της Γάνδης κατοικείτο.
Όταν οι Φράγκοι εισέβαλαν στις ρωμαϊκές περιοχές (από το τέλος του 4ου αιώνα μέχρι και τον 5ο αιώνα), έφεραν μαζί τους και τη γλώσσα τους και τα κελτικά και λατινικά αντικαταστάθηκαν από τα (παλαιά) ολλανδικά.
Γύρω στο 650 ο άγιος Αμάντ (Saint Amand) ίδρυσε δύο αβαεία στη Γάνδη: Το Αβαείο Saint Peter και το Αβαείο Saint Bavo. Η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από διάφορους πυρήνες, τα αβαεία και ένα εμπορικό κέντρο. Γύρω στο 800 ο Λουδοβίκος ο Ευσεβής, γιος του Καρλομάγνου, όρισε τον Έινχαρντ, βιογράφο του Καρλομάγνου, ηγούμενο και των δύο αβαείων. Το 851 και το 879, ωστόσο, η πόλη έπεσε δύο φορές θύμα επίθεσης και λεηλασίας από τους Βίκινγκς.
Η πόλη συνήλθε και αναπτύχθηκε από τον 11ο αιώνα και μετά. Μέχρι τον 13ο αιώνα η Γάνδη ήταν η μεγαλύτερη πόλη στην Ευρώπη μετά το Παρίσι. Ήταν μεγαλύτερη από το Λονδίνο, την Κολωνία και την Μόσχα. Εντός των τειχών της πόλης ζούσαν περίπου 65.000 κάτοικοι. Σήμερα, το κέντρο της πόλης έχει ακόμα πολλούς μεγάλους πύργους. Το καμπαναριό και οι πύργοι του Καθεδρικού και της Εκκλησίας Sint-Niklaas είναι απλά μερικά παραδείγματα αυτού που θα μπορούσε να αποκληθεί “Μανχάτταν του Μεσαίωνα”.
Οι ποταμοί έρρεαν σε μια περιοχή γης που σε μεγάλο μέρος της πλημμύριζε περιοδικά. Αυτά τα πλούσια πράσινα “meersen” (“νερο-λιβάδια”) ήταν ιδανικά για βόσκηση προβάτων, το μαλλί των οποίων χρησιμοποιείτο για την κατασκευή ρούχων. Όντως, η Γάνδη κατά τον μεσαίωνα ήταν η πιο σημαντική πόλη κατασκευής υφασμάτων και ενδυμάτων.
Το 1500 η Χουάνα της Καστίλης γέννησε τον Κάρολο Ε΄, ο οποίος έγινε Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Βασιλιάς της Ισπανίας. Αν και η Γάνδη ήταν η γενέθλια πόλη του, τιμώρησε αυστηρά την επανάσταση της πόλης το 1540 και τους υποχρέωσε να περπατήσουν μπροστά στον αυτοκράτορα με γυμνά πόδια και με μια θηλιά (Ολλανδικά: strop) γύρω από το λαιμό. Από το γεγονός αυτό οι κάτοικοι της Γάνδης ονομάζονται “Stroppendragers” (φέροντες θηλιά).
Τα τέλη του 16ου αιώνα και ο 17ος αιώνας έφεραν πολλές αναταραχές εξαιτίας των Θρησκευτικών πολέμων. Κάποια στιγμή η Γάνδη ήταν καλβινιστική πόλη, αλλά τελικά ο ισπανικός στρατός επανεγκατέστησε τον καθολικισμό.
Τον 18ο και 19ο αιώνα η υφαντική βιομηχανία άνθισε πάλι στη Γάνδη. Η Γάνδη ήταν επίσης η τοποθεσία όπου υπεγράφη η Συνθήκη της Γάνδης, με την οποία τερματίστηκε επίσημα ο πόλεμος του 1812 μεταξύ της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Μετά τη μάχη του Βατερλώ η Γάνδη έγινε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου των Κάτω Χωρών για 15 χρόνια. Την περίοδο αυτή η Γάνδη απέκτησε το δικό της πανεπιστήμιο (1817) και μια νέα σύνδεση με τη θάλασσα (1824-27).
Μετά τη Βελγική Επανάσταση το πρώτο Βελγικό εργατικό σωματείο δημιουργήθηκε στη Γάνδη.
Το 1913 έλαβε χώρα στη Γάνδη μια Παγκόσμια Έκθεση. Ως προετοιμασία για τις εορταστικές
αυτές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός Sint-Pieters.