Μικρασιατικά Παράλια Μάρτιος έως Οκτώβριος
Μικρασιατικά Παράλια Μάρτιος έως Οκτώβριος
Σμύρνη
Η Σμύρνη (τουρκικά: İzmir «Ιζμίρ») είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, μετά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και ο σημαντικότερος εισαγωγικός και εξαγωγικός εμπορικός λιμένας της χώρας. Βρίσκεται στον ανατολικό μυχό του ομώνυμου Κόλπου της Σμύρνης, 90χλμ. ανατολικά του Τσεσμέ, έναντι της νήσου Χίου, στα κεντρικά τουρκικά παράλια του Αιγαίου πελάγους.
Το 2019, η πόλη της Σμύρνης είχε πληθυσμό 2.972.000 κατοίκων, ενώ η ομώνυμη επαρχία είχε πληθυσμό 4.367.251 κατοίκων.[3][4] Η μητροπολιτική περιοχή της πόλης εκτείνεται στα νερά του κόλπου της Σμύρνης και κατά μήκος του δέλτα του ποταμού Γκεντίζ στα βόρεια, ενώ στα ανατολικά εκτείνεται κατά μήκος μιας προσχωσιγενούς πεδιάδας στα ανατολικά την οποία δημιούργησαν διάφορα μικρά ρέματα και στα νότια κατά μήκος ενός πιο ανώμαλου ανάγλυφου
Κουσάντασι
Το Κουσάντασι (τουρκικά: Kuşadası· ελληνικά: Νέα Έφεσος) είναι παραθαλάσσια πόλη επί της τουρκικής ακτής του Αιγαίου, στην επαρχία Αϊδινίου (στα παράλια Μικράς Ασίας), που σήμερα αποτελεί τουριστικό θέρετρο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2012, το Κουσάντασι έχει 70.143 κατοίκους, ενώ όλη η περιοχή έχει 90.652 κατοίκους. Η πόλη βρίσκεται 95 χιλιόμετρα νότια της Σμύρνης, κτισμένη σε μια χερσόνησο. Το όνομά του σημαίνει «Νησί των Πουλιών» και οφείλεται στο σχήμα της χερσονήσου, καθώς μοιάζει με κεφάλι πουλιού. Κατά τη βυζαντινή περίοδο ήταν γνωστό ως Ἔφεσος Νεόπολις, ενώ οι Βενετοί και οι Γενουάτες το ονόμαζαν Σκάλα Ν(ου)όβα (Scala Nova ή Scala Nuova).
Εφεσος
Η Έφεσος ήταν μία από τις σημαντικότερες ιωνικές πόλεις της Μικράς Ασίας, σχεδόν στα παράλια του Αιγαίου. Ήταν χτισμένη παρά τον μυχό του Καΰστριου κόλπου, ανατολικά-βορειοανατολικά της Σάμου.
Πατήστε εδώ για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον – Θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
-
Προορισμός
-
ΑναχωρήσειςΑθήνα
-
Ημερομηνίες Αναχώρησης15/06, 29/06, 13/07, 27/07, 10/08, 31/08, 07/09, 21/09, 05/10, 26/10
Περιλαμβάνονται
1Η ΜΕΡΑ: Αθήνα – Κεσσάνη
2Η ΜΕΡΑ: Κεσσάνη – Δαρδανέλια – Τροία – Αϊβαλί – Πέργαμος – Σμύρνη
3Η ΜΕΡΑ: Σμύρνη – Κουσάντασι – Έφεσος
4Η ΜΕΡΑ Τσεσμέ – Βουρλά – Αλάτσατα
5Η ΜΕΡΑ Σμύρνη – Δαρδανέλια – Αλεξανδρούπολη ή Κομοτηνή
6Η ΜΕΡΑ Αλεξανδρούπολη ή Κομοτηνή – Αθήνα
Περιλαμβάνονται
Δεν Περιλαμβάνονται
Σημειώσεις
*Η εγγραφή σας στην εκδρομή σημαίνει ότι αποδέχεστε τους γενικούς όρους συμμετοχής της εταιρείας μας του ΕΟΤ και του ΗΑΤΑ που υπάρχουν στις “Πληροφορίες” (INFOS) της ιστοσελίδας μας. Αν δεν το βρίσκετε ζητήστε μας να σας αποσταλεί ηλεκτρονικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ !! ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΕΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ 30% ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ.
Αξίζει να δείτε στη Χίο
Ο εύφορος και αρχοντικός Κάμπος της Χίου
Στενά δρομάκια: με δυσκολία περνά ένα αυτοκίνητο. Τεράστιοι πέτρινοι τοίχοι, φτιαγμένοι με μαστοριά μοναδική. Θύρες περίτεχνες με περήφανες καμάρες. Σε τούτα τα τεράστια περιβόλια της πιο εύφορης κοιλάδας του νησιού κάποτε έμεναν άρχοντες. Εδώ έχτιζαν από τον 14ο αιώνα τις επαύλεις τους οι Γενοβέζοι και στα μετέπειτα χρόνια οι πλούσιοι Χιώτες.
Μια καστροπολιτεία στο Βόρειο Αιγαίο
Εικόνα που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη: ένας πέτρινος κώνος από κυβόσχημα σπιτάκια με μαύρες κηλίδες από ανοιχτά πορτοπαράθυρα. Ο Ανάβατος. Ένας ακατοίκητος πύργος από πέτρα, στημένος πάνω από την ερημιά του δάσους, να κρέμεται δίπλα στον αβυσσαλέο γκρεμό. Ένα μνημείο με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της Χίου, αλλά και της ανθρωπότητας, και ένα από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.
Ο Άγιος Ισίδωρος, η μαστίχα και ο σχίνος
Ένας χαμηλός θάμνος με απλωμένα κλαριά και λυγισμένο κορμό, που μοιάζει λίγο με εκείνον του πεύκου, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ο μαστιχοφόρος σχίνος είναι το δεντράκι που «πληγώνουν» ή καλύτερα «κεντούν» οι Χιώτες και εκείνο «δακρύζει», προσφέροντας απλόχερα την πολύτιμη ρητίνη του. Το ευγενικό, ευωδιαστό, αλλά συνάμα πανάκριβο προϊόν παράγεται αποκλειστικά στη Χίο, καλλιεργείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. στο νησί και η παράδοση λέει πως οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν, όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους.
Ο βροντερός Βροντάδος
Ένας φαντασμαγορικός πολύχρωμος πόλεμος. Τα όπλα είναι έτοιμα και ο… πόλεμος, που γίνεται το βράδυ της Ανάστασης ανάμεσα σε δύο ενορίες των εκκλησιών στον Βροντάδο της Χίου, μοναδικός.
Οι κρυμμένοι θησαυροί της Χίου
Οι μυστικοί θησαυροί του Βορρά
Ανακαλύψτε την εκπληκτική φυσική ομορφιά της Βόρειας Χίου. Ακολουθήστε τη διαδρομή Καρδάμυλα-Ναγός–Αμάδες-Βίκι–Καμπιά–Κηπουριές–Διευχά. Τα τοπία γύρω από το ψηλότερο βουνό, το Πελιναίο, είναι συναρπαστικά, τα χωριά γραφικότατα και πολλοί χωματόδρομοι θα σας φέρουν σε κρυφές ερημικές παραλίες.
Νέα Μονή Χίου και τα αριστοτεχνικά ψηφιδωτά της
Το σημαντικότερο μοναστήρι της Χίου και ένα από τα σημαντικότερα ολόκληρης της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1024 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ’ Μονομάχο. Μεγάλο, πλούσιο και διάσημο. Στο συγκλονιστικό καθολικό της Παναγίας θα δείτε να αστραποβολούν μερικά από τα ομορφότερα βυζαντινά ψηφιδωτά του κόσμου.
Χιώτικη γαστρονομία
Εκτός από τη φημισμένη μαστίχα, που πιθανώς γνωρίζετε, η Χίος προσφέρει μεγάλη ποικιλία τοπικών προιόντων και αυθεντικών γεύσεων. Ο γαστρονομικός πλούτος της Χίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: βούτυρα και τυριά όπως το μαστέλο, εσπεριδοειδή όπως το μανταρίνι Χίου, ούζα και αρωματικά λικέρ, κρασιά άριστης ποιότητας, χιώτικα γλυκά, παστέλια, αλλά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Σας ανοίξαμε την όρεξη; Δοκιμάστε Χιώτικη κουζίνα και θα μας θυμηθείτε.
Υπάρχουν περισσότερα από 60 χωριά στη Χίο. Φτάνει όμως να επισκεφθείς μερικά από αυτά, για να γνωρίσεις την ιστορία ενός πραγματικά ιδιαίτερου νησιού του Βορείου Αιγαίου. Πιο αντιπροσωπευτικά είναι τα μεσαιωνικά χωριά στη Νότια Χίο.
Πολλά από αυτά ανήκουν στα «Μαστιχοχώρια», τα οποία έχουν τέτοια πολιτιστική αξία ώστε να συγκαταλέγονται στα Μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Μόλις τα επισκεφθείς θα καταλάβεις αμέσως ότι το αρωματικό ρετσίνι της μαστίχας, το οποίο παράγεται αποκλειστικά στη Χίο, έχει διαποτίσει κάθε ίνα του κοινωνικού και οικονομικού ιστού των χωριών.
Το ενδιαφέρον θα σου κεντρίσουν και άλλα πράγματα πέρα από τη μαστίχα. Θα ερωτευτείς με την πρώτη ματιά την αρχιτεκτονική και τα σχέδια των χειροποίητων κεραμικών και άλλων παραδοσιακών τεχνών που επιβίωσαν από το παρελθόν μέχρι σήμερα σε κάθε χωριό.
Το στίγμα τους στα μεσαιωνικά χωριά της Χίου δεν άφησαν μόνο οι Βυζαντινοί (αν και πολλά από τα φρούρια και κάστρα χρονολογούνται από την εποχή τους), αλλά και οι Γενοβέζοι κατακτητές (1346-1566). Εκείνοι εντατικοποίησαν την παραγωγή μαστίχας στη Χίο και δική τους έμπνευση ήταν τα πολύ κοντινά μεταξύ τους χτισμένα σπίτια, όπως και οι θολωτές σκεπές, για την προστασία από τους πειρατές.
ΤΙΜΕΣ | |
---|---|