210 3319761, 2810 280040, 2810 330787, 6934 541868
Top
 

Λακωνική Μάνη – Κύθηρα

Πελοπόννησος, μια ζωντανή καστροπολιτεία του Μεσαίωνα, σαν παραμύθι.
Λακωνική Μάνη – Κύθηρα
405€ κατ'άτομο
ΜΥΣΤΡΑΣ - ΒΑΘΕΙΑ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΥΡΟΥ - ΓΥΘΕΙΟ - ΚΥΘΗΡΑ

Λακωνική Μάνη – Κύθηρα

Λακωνική Μάνη – Κύθηρα

Η Μάνη είναι η χερσόνησος της Πελοποννήσου που ορίζεται από την οροσειρά του Ταΰγετου και το ακρωτήριο Ταίναρο, το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το βορειοδυτικό τμήμα της ανήκει διοικητικά στη Μεσσηνία (Έξω ή Μεσσηνιακή Μάνη) ενώ το νοτιοδυτικό και το ανατολικό ανήκουν στη Λακωνία (Μέσα ή Λακωνική Μάνη). Μια διακριτή διαφορά μεταξύ των δύο παρατηρείται στα επίθετα των ντόπιων που στη Μέσα καταλήγουν συχνά σε “-άκος”, ενώ στην Έξω σε “-έας”.

Η Μάνη στους αιώνες

Αν και είναι ένας τόπος κυρίως ορεινός και τραχύς, άνυδρος και άγονος, γι’ αυτό και αραιοκατοικημένος διαχρονικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι η Μάνη πρωτοκατοικήθηκε στην παλαιολιθική εποχή. Πρώτοι της κάτοικοι ήταν οι Λέλεγες και ακολούθησαν οι Αχαιοί.

Τον 12ο αιώνα πΧ, οι Δωριείς κατέφτασαν στη Λακωνία και με έδρα τη Σπάρτη έγραψαν το πρώτο σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της περιοχής. Πόλεις της Μάνης, όπως η Καρδαμύλη και το Οίτυλο, αναφέρονται από τον Όμηρο, ενώ ο μύθος θέλει την Ωραία Ελένη της Σπάρτης και τον Πάρι να περνούν την πρώτη νύχτα τους μαζί στο νησάκι της Κρανάης, απέναντι απ’ το Γύθειο.

Κατά την Ελληνιστικά χρόνια, μετά τη συνθηκολόγηση των Σπαρτιατών η περιοχή πέρασε σε Ρωμαϊκή κατοχή και γνώρισε περίοδο ακμής. Διοικητικά, οργανώθηκε ως ομοσπονδιακή συμπολιτεία με την ονομασία “Κοινό των Ελευθερολακώνων” στην οποία συμμετείχαν 18 πόλεις με πρωτεύουσα το Γύθειο. Το “Κοινό” άντεξε για περίπου 2 αιώνες.

Οι μανιάτες έγιναν χριστιανοί τον 9ο αιώνα μΧ στα χρόνια του Βυζαντίου. Η περιοχή πέρασε από τα χέρια των Βυζαντινών στα χέρια των Φράγκων, ξανά στους Βυζαντινούς και από εκεί στους Οθωμανούς.

Κατά την Τουρκοκρατία οι μανιάτες αντιστάθηκαν δυναμικά στους Τούρκους και με σύμμαχο το δύσβατο του τόπου τους, διατήρησαν εν μέρει την αυτοδυναμία τους. Γι’ αυτό και η Φιλική Εταιρεία θεώρησε τη Μάνη ιδανικό μέρος για την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, στον οποίο οι ντόπιοι έδωσαν σώμα και ψυχή, όπως σε κάθε πατριωτικό αγώνα στον οποίον συμμετείχαν.

Λένε για τη Μάνη…

Ότι περαστικός τη βλέπεις σε τρεις ημέρες, περιπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις τη ψυχή της θέλεις τρεις ζωές. Μία για τη θάλασσα, μία για τα βουνά της και μία για τους ανθρώπους της.

Η Μονεμβασιά, επίσης γνωστή ως Μονεμβασία ή Μονεμβάσια, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, είναι μικρού μεγέθους ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, του Δήμου Μονεμβασιάς, στον Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου “Βράχου της Μονεμβασίας”. Η Μονεμβασιά συνδέεται με την υπόλοιπη ηπειρωτική Πελοπόννησο μέσω ενός φυσικά σχηματιζόμενου λαιμού συνολικού μήκους 400 μέτρων. Από γεωφυσικής απόψεως αποτελεί ένα τόμπολο (tombolo). Το 1890 ένα μικρό κομμάτι από το φυσικό τόμπολο κόπηκε για να χτιστεί μια τεχνητή γέφυρα ώστε να περνούν πλοία.[1] Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.

Η Μονεμβασιά την δεκαετία του 1920
Η Μονεμβασιά στη ζωγραφική

Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς. Ο κόλπος της Παλαιάς Μονεμβασίας βρίσκεται στον Βορρά. Το παρωνύμιο της Μονεμβασίας είναι «Γιβραλτάρ της ανατολής», επειδή τυγχάνει να είναι σε σμίκρυνση πανομοιότυπη με τον βράχο του Γιβραλτάρ.

Μπαίνοντας στην πόλη ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού.

Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασία, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Στον ναό του Αγίου Νικολάου, ο ποιητής Γ. Ρίτσος παρακολούθησε τα μαθήματα του Δημοτικού σχολείου και του Τριετούς Ελληνικού Σχολείου (Σχολαρχείου) από το 1914 έως το 1921

 

 

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

  • Προορισμός
  • Αναχωρήσεις
    Ηράκλειο
  • Ώρες αναχώρησης
    20:00
  • Ώρα επιστροφής
    ξημερώματα του Σαββάτου 7/9
  • Ημερομηνίες Αναχώρησης
    25 ΕΩΣ 27/3/22

Περιλαμβάνονται

Εισιτήρια του πλοίου: Ηράκλειο - Πειραιάς με ΜΙΝΩΙΚΕΣ σε οικον. Θέση
Εισιτήρια του πλοίου: Γύθειο – Κύθηρα & Κύθηρα -Καστέλλι με SEA JETS σε οικον. Θέση
4 διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3* στο ΓΥΘΕΙΟ & στα ΚΥΘΗΡΑ με πρωινό
Μετακινήσεις, με κλιματιζόμενο πούλμαν από Ηράκλειο, και σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Διπλωματούχος Ξεναγός στο Μυστρά , και Τοπικός ξεναγός στα Κύθηρα.
Έμπειρος Συνοδός/Αρχηγός του γραφείου μας από Ηράκλειο, Διόδια, ΦΠΑ.
1
1η ημέρα Κυριακή 1/9/24 Ηράκλειο - Πειραιάς:
Συγκέντρωση στο λιμάνι Ηρακλείου, τοποθέτηση αποσκευών στο πούλμαν που ταξιδεύει μαζί μας από Ηράκλειο, επιβίβαση στο καράβι των Μινωικών Γραμμών για Πειραιά. Διανυκτέρευση εν πλω.  
2
2η ημέρα Δευτέρα 2/9/24 Πειραιάς – Μονή Προφ.Ηλία – Μυστράς - Γύθειο:
Άφιξη στο Λιμάνι Πειραιά, επιβίβαση στο πούλμαν μας, στάση για καφέ και πάμε στη Μονή του Προφήτη Ηλία, πάνω από το Λουτράκι με μια εκπληκτική θέα προς τον Κορινθιακό Κόλπο. Πάνω από την κύρια είσοδο ξεχωρίζει η παράσταση της Πλατυτέρας των Ουρανών. Αφού προσκυνήσουμε και βγάλουμε εκπληκτικές φωτογραφίες, θα συνεχίσουμε για την καστροπολιτεία του Μυστρά. Ο Μυστράς μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς & ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, χτισμένος σε φυσικά οχυρή θέση, σε λόφο του Ταϋγέτου. Έμπειρος τοπικός ξεναγός θα μας ξεναγήσει στην μαγική αυτή πολιτεία το τελευταίο κάστρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Περπατώντας στα βυζαντινά καλντερίμια, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα αμυντικά τείχη, ερείπια αστικών οικιών, το μεγαλοπρεπές παλάτι των Δεσποτών, την εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Σοφίας (11ος αι.), το εν λειτουργία- γυναικείο Μοναστήρι της Παντάνασσας, με τον πλούσιο διάκοσμο και τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, την επιβλητική Μητρόπολη του Αγίου Δημητρίου, όπου στέφθηκε τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου το 1449 ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος κ.ά. Άφιξη στο αρχοντικό Γύθειο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα στην πολυσύχναστη προκυμαία με φόντο τη θάλασσα , τις πολλές ταβερνούλες και τα καφέ του, τα πολύχρωμα διώροφα νεοκλασικά κτίρια, που μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος της πόλης. Προτείνουμε να επισκεφτείτε με τα πόδια, στην νότια άκρη της πόλης ένα μικρό νησί, την αρχαία Κρανάη ή Μαραθονήσι, το οποίο ενώνεται με δρόμο με το Γύθειο, και στο οποίο βρίσκεται και ο παραδοσιακός πύργος με τον οκταγωνικό φάρο, του Τζαννετάκη Γρηγοράκη, οπλαρχηγού της Επανάστασης, σήμερα φιλοξενεί το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο με μανιάτικα εκθέματα. Κατά τον Όμηρο, σε αυτό το νησί έζησαν τον έρωτα τους ο Πάρης και η Ελένη πριν πάνε στην Τροία. Διανυκτέρευση.
3
3η ημέρα: Τρίτη 3/9/24 Σπήλαιο Διρού – Βάθεια –Γερολιμένας- Αρεόπολη:
Μετά το πρωινό, επιβίβαση στο πούλμαν για τα σπήλαια Διρού . Ένα από τα καλύτερα λιμναία σπήλαια του κόσμου. Το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου καλύπτεται με θαλασσινό νερό. Έτσι, η ξενάγηση,( περίπου 45΄, γίνεται κυρίως με μικρές βάρκες ). Προαιρετική επίσκεψη στο σπήλαιο (ατομικά έξοδα). Μετά συνεχίζουμε για τη Βάθεια, ένα από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς και σίγουρα ο πιο φωτογραφημένος σε ολόκληρη τη Λακωνική Μάνη, και η αποθέωση της Μανιάτικης αρχιτεκτονικής, αφού ολόκληρος ο οικισμός αποτελεί μνημείο της αρχιτεκτονικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, περίοδο κατά την οποία χτίστηκαν οι περισσότεροι πύργοι της Βάθειας, τα γνωστά πυργόσπιτα, Συνεχίζουμε για τον απάνεμο όρμο του ειδυλλιακού Γερολιμένα με τις απόκρημνες ακτές. Συνεχίζουμε για την Αρεόπολη. Είναι το ορόσημο της Μάνης καθώς από εδώ ξεκίνησε η Επανάσταση των Μανιατών της 17ης Μαρτίου 1821. Εδώ επίσης υπάρχει και ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος που λέγεται ότι είναι ο παλαιότερος της Πελοποννήσου (πάνω από 180 ετών). Ελεύθερος χρόνος στην μεγάλη πλατεία με το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, και επιστροφή στο ξεν/χειο μας στο Γύθειο. Διανυκτέρευση.
4
4η ημέρα Τετάρτη 4/9/24: Μονεμβασιά - Γύθειο -Κύθηρα
Μετά το πρόγευμα αναχώρηση για τη γραφική και μοναδική Μονεμβασιά. Ο βράχος της Μονεμβασιάς παρουσιάζει πολλές εξωτερικές ομοιότητες με τον βράχο του Γιβραλτάρ στην πύλη της Μεσογείου γι’ αυτό πολλοί την χαρακτηρίζουν ως μικρό Γιβραλτάρ. Η βυζαντινή καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου, στέκει καρτερικά στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνικής γης, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε ένα ονειρικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία. Κάστρα και τείχη από τον 12ος αιώνα, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, Βυζαντινές εκκλησίες, παλιές χαμηλές καμάρες, αψίδες, Ενετικά οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες δίνουν την εντύπωση μιας πόλης φανταστικής, που δεν την άγγιξε το πέρασμα του χρόνου. Θα περπατήσουμε στα βυζαντινά καλντερίμια και μπορούμε να επισκεφτούμε το Μουσείο, το ναό του Ελκόμενου Χριστού που βρίσκεται στην πλατεία του κάστρου, την Παναγία Χρυσαφίτισσα και το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου. Επιστροφή στο Γύθειο , και αναχώρηση 17.00 με το πλοίο για τα υπέροχα Κύθηρα. Άφιξη 19.25 στο Λιμάνι του Διακόφτι, και στο ξενοδοχείο μας, διανυκτέρευση.
5
5η μέρα Πέμπτη 5/9/24 Κύθηρα – Αγ. Ελέσα – Χώρα – Καψάλι – Ποταμός:
Πρωινό στο ξενοδοχείο μας και ξεκινάμε για να γνωρίσουμε το νησί. Πρώτος μας σταθμός η Αγία Ελέσσα. Σύμφωνα με την παράδοση μαρτύρησε σε αυτό το σημείο, όπου σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι, κτισμένο στο ψηλότερο σημείο του νησιού με μοναδική θέα. Στο Λιβάδι θα δούμε το περίφημο γεφύρι του Κατουνίου με τα 13 τόξα που θεωρείται η μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα των Βαλκανίων. Στην κουκλίστικη Χώρα θα περπατήσουμε στα γραφικά ασβεστωμένα σοκάκια με τις καμάρες, τα κάτασπρα σπίτια, τα ενετικά κτίρια και αρχοντικά, τις λουλουδιασμένες αυλές, τις αψιδωτές αυλόπορτες, τα όμορφα εκκλησάκια κ.ά. και θα επισκεφθούμε το εντυπωσιακό βενετσιάνικο κάστρο με τη φανταστική θέα στη νότια πλευρά του νησιού και το Κρητικό Πελάγους. Αφού ξαποστάσουμε στην χαριτωμένη κεντρική πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεδάκια, θα κατηφορίσουμε στο Καψάλι, το παλιό γραφικό λιμάνι με τους δύο «δίδυμους» κολπίσκους Χρόνος για προαιρετικό γεύμα. Βόλτα στο ξακουστό κεφαλοχώρι Ποταμό και επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση
6
6η ημέρα Παρασκευή 6/9/24 Κύθηρα– Μυρτιδιώτισσα – Μυλοπόταμος – Αβλέμονας – Αγ.Μόνη- Καστέλι Κισσάμου–Ηράκλειο:
Mετά το πρωινό μας, θα πάμε στη ξακουστή Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας με το περίτεχνο καμπαναριό και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, το πολυτιμότερο κειμήλιο του νησιού, και προστάτιδα απάντων των Κυθηρίων. Ακολουθεί επίσκεψη στο Μυλοπόταμο, ένα χωριό με θρύλους & παραδόσεις, πλούσια βλάστηση και πολλά τρεχούμενα νερά . Βόλτα μέχρι τον επίγειο παράδεισο του καταρράκτη της Φόνισσας με τη σμαραγδένια λιμνούλα και την δροσερή πλατανοσκέπαστη πλατεία. Επόμενος σταθμός μας ο Αβλέμονας, ένα γραφικό ψαροχώρι με ξεχωριστή ομορφιά που θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο οικισμό. Ελεύθερος χρόνος και στη συνέχεια επίσκεψη στην Αγία Μόνη (εάν είναι εφικτό ) που ανακαινίστηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη μετά από τάμα του στην Παναγία, για να πετύχει η Επανάσταση του 1821. Εδώ θαυμάζουμε την απέραντη εκπληκτική θέα προς όλο σχεδόν το νησί, και τις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου, μετά θα μεταβούμε στο λιμάνι του Διακόφτι, για να πάρουμε το καράβι για το Καστέλλι Κισάμου. Αναχώρηση 22.10 και άφιξη αργά το βράδυ 01.50 και άμεση μεταφορά στο Ηράκλειο. Άφιξη στο Ηράκλειο γύρω στις 04.00-04.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου 7/9

Περιλαμβάνονται

Εισιτήρια του πλοίου: Ηράκλειο - Πειραιάς με ΜΙΝΩΙΚΕΣ σε οικον. Θέση
Εισιτήρια του πλοίου: Γύθειο – Κύθηρα & Κύθηρα -Καστέλλι με SEA JETS σε οικον. Θέση
4 διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3* στο ΓΥΘΕΙΟ & στα ΚΥΘΗΡΑ με πρωινό
Μετακινήσεις, με κλιματιζόμενο πούλμαν από Ηράκλειο, και σύμφωνα με το πρόγραμμα.
Διπλωματούχος Ξεναγός στο Μυστρά , και Τοπικός ξεναγός στα Κύθηρα.
Έμπειρος Συνοδός/Αρχηγός του γραφείου μας από Ηράκλειο, Διόδια, ΦΠΑ.

Δεν Περιλαμβάνονται

ο Φόρος διαμονής/ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στα ξενοδοχεία, Μουσεία, Αρχαιολ.Χώροι(Μυστράς 12€, Σπήλαιο Δυρού ), οι κρουαζιέρες & οτιδήποτε προαιρετικό. Επιβάρυνση για κλίνη σε 4κλινη εσωτ. 15€ στη διαδρομή ΗΡΑΚΛ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ- στη 2κλινη εσωτ. καμπίνα ΑΒ2: 45€ ανά άτομο. Οι θέσεις στο πούλμαν είναι αριθμημένες και αλλάζουν καθημερινά.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Cras sollicitudin, tellus vitae condimentum egestas, libero dolor auctor tellus, eu consectetur neque elit quis nunc. Cras elementum pretium est.

Η “ποιητική”  Μονεμβασιά

Η Μονεμβασιά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής μιας πόλης που ιδρύθηκε από Έλληνες, μεταμορφώθηκε από τους Βενετούς, ειδικούς της οχυρωματικής τέχνης, αλλά ανακατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς πασάδες. Στολίδι της είναι οι καταπληκτικές για την εποχή  οχυρώσεις που παράγγειλαν οι Οθωμανοί, κατασκευάστηκαν από Έλληνες Πελοπονήσσιους μαστόρους, οι οποίοι αναπαρήγαγαν τεχνικές που έμαθαν από Βενετούς αρχιτέκτονες.

Η Ιστορία της Μονεμβασιάς

Ο περιηγητής Παυσανίας στο έργο του «Περιήγηση της Ελλάδος» το ονομάζει « Μινώα άκρα » ένα μικρό νησάκι σήμερα, ενωμένο με λορίδα γης παλιά, το όνομα «Μονεμβασιά» εξηγείται ξεκάθαρα σε ένα ιστορικό Βυζαντινό έγγραφο που περιγράφει τη μοναδική είσοδο στο νησί πάνω από τη γέφυρα. Η Μονεμβασιά αποτελούσε στρατηγικό σημείο, ασφαλές λιμάνι και σπουδαίο εμπορικό λιμάνι της εποχής εκείνης με πληθυσμό 40.000 κατοίκους.

Τα τέσσερα χρυσόβουλα του αυτοκράτορα Ανδρονίκου ΙΒ’ προίκισαν τη Μονεμβασιά με γαίες στις ακτές της Λακωνίας και πολλά προνόμια,

Το εμπόριο του περίφημου κρασιού Μαλβαζία, διάσημου στις βασιλικές αυλές της Ευρώπης, των δημητριακών, της ξυλείας, των δερμάτων, των γουνών και των υφασμάτων έφεραν ανάπτυξη και χρυσό. Το νησάκι να γίνει το λιμάνι του Μυστρά που ήταν τότε η πρωτεύουσα του Βυζαντινού δεσποτάτου στην Πελοπόννησο.

Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης παρέμεινε το μοναδικό φρούριο –πόλη που ήταν υπό την κυριαρχία των Οθωμανών.

Τιμές αν άτομο
Δικλινο ή τρίκλινο405€
Μονοκλινο+100€

Εγγραφείτε στο Newsletter μας