Μια αληθινή ιστορία από τότε που ο βόμβος των κανονιών άφησε χώρο στο κροτάλισμα των μαχαιροπήρουνων.
Είμαστε στον Σεπτέμβριο του 1814. Ο Ναπολέοντας είχε χάσει τον πόλεμο και η Γαλλία βρίσκεται έρμαιο των Πρώσων, των Αυστριακών και των Ρώσων, που συρρέουν στην Βιέννη για να μοιραστούν τα λάφυρα της Ναπολεόντειας Αυτοκρατορίας.
Ο τότε υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Σάρλ-Μωρίς ντε Ταλλευράν καταφέρνει να συμμετέχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Βαθύς γνώστης των μυστικών της διπλωματίας αποφασίζει να πάρει μαζί του 3 σπουδαίους Γάλλους Μαγείρους με τις ομάδες τους.
Τα περίτεχνα μενού και οι γαστρονομικές επινοήσεις των Σεφ τέθηκαν στην υπηρεσία της «διπλωματίας της αποπλάνησης» του Ταλλευράνδου. Στο πλούσιο τραπέζι με το καλό φαγητό και οι συνδαιτημόνες από εχθροί έγινα φίλοι και η Γαλλία είχε πολλές πιθανότητες να σώσει ό,τι μπορεί από το παλιό μεγαλείο της.
Η απρόσμενη επιστροφή του Ναπολέοντα το 1815 έδωσε απότομο τέλος στις προσπάθειες του Ταλλευράνδου. Ο τρόπος δράσης του έμπειρου διπλωμάτη έγινε παγκόσμιος θεσμός.
Η Διεθνής διπλωματία υιοθέτησε σταδιακά το ρητό του Γάλλου Υπουργού, ότι «ο καλύτερος βοηθός του διπλωμάτη είναι ασφαλώς ο μάγειρας του».
(Από το βιβλίο Γεωπολιτική των τροφίμων και της Γαστρονομίας, Πανεπιστημιακές εκδώσεις Κρήτης).