210 3319761, 2810 280040, 2810 330787, 6934 541868
Top
 

Πολωνία

Round Travel / Πολωνία

Η Χώρα των Λεχιτών (Lechici), από τον θρυλικό άρχοντα των Πολονών, Λεχ Α΄.

Η Χώρα των χωραφιών (pole = χωράφι) στα Σλαβικά από τη Δυτική Σλαβική φυλή των Πολονών (Polanie) που κατοίκησαν τη λεκάνη του ποταμού Βάρτα.

Η Πολωνία είναι η χώρα που ικανοποιεί και τους ποιο απαιτητικούς επισκέπτες .Η παράδοση της, η αρχιτεκτονική της και η τέχνη της επέζησαν στο πέρασμα των αιώνων . Με μια φύση μοναδική , επιβλητικά βουνά και γραφικές λίμνες δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης στον ταξιδιώτη. Η ιστορία της πλούσια  , χάνεται στα βάθη των αιώνων  κι αποτυπώνεται ολοζώντανη στα κάστρα και στις παλιές οχυρωμένες πόλεις της , με την μεσαιωνική ατμόσφαιρα που αναπνέει στα πλακόστρωτα δρομάκια και στα περήφανα κτίρια της . Η χώρα , αφού αναδύθηκε με τη σύγχρονη μορφή της μέσα από τις πιο ταραγμένες σελίδες της Ευρωπαϊκής ιστορίας , υποδέχεται σήμερα τους επισκέπτες με την ζεστή φιλοξενία που χαρακτηρίζει τον πολωνικό λαό.

Χρήσιμες πληροφορίες...

Χώρα
Δημοκρατία της Πολωνίας μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Μαΐου του 2004.
Ταξιδιωτικά Εγγραφα
Για πολίτες της ΕΕ απαιτείται αστυνομική ταυτότητα των τελευταίων 15 ετών ή διαβατήριο.
Γλώσσα
Πολωνική
Νόμισμα
Ζλότι (PLN) που σημαίνει χρυσός στα Πολωνικά. 100 Ζλότι - 22€
Έκταση (km2)
312.696 km2
Πληθυσμός
38.382.600 (2019)
Ωρα σε σχέση με την Ελλάδα
-1ώρα.
Κωδικός κλίσης
0048
Οδήγηση
Στα δεξιά
Πολίτευμα
Ημιπροεδρικό σύστημα (τύπος Προεδρικής Δημοκρατίας).
Κλίμα
Ηπειρωτικό Ιανουάριος 0/-5C, Ιούλιος 23/13C.

Οικονομία

H οικονομία της χώρας στηρίζεται κατά πολύ στην πρωτογενή παραγωγή (γεωργία, το μισό έδαφος της είναι καλλιεργήσιμο – δημητριακά, πατάτες, ζαχαρότευτλα, λινάρι, καπνός) και η κτηνοτροφία (πρόβατα, χοίροι, άλογα, βοοειδή). Τα παράλια της στην Βαλτική θάλασσα της προσφέρουν αρκετά καλά αλιεύματα.

Είναι κυρίως Βιομηχανική χώρα λόγω των σημαντικών κοιτασμάτων γαιανθράκων στην περιοχή της Σιλεσίας. Παράγει επίσης σίδηρο, χαλκό, μόλυβδο, πετρέλαιο, φυσικά αέρια, αλάτι.

Εξάγει ψευδάργυρο, μηχανήματα, υφάσματα και γεωργικά προϊόντα.

Πολιτισμός

Η Πολωνία έδωσε απλόχερα συγγραφείς, αστρονόμους και επιστήμονες στην ανθρώπινη κοινότητα κατά το πέρασμα των χρόνων. Οι αστρονόμοι Κοπέρνικος και Εβέλιος, το πρώτο τυπωμένο βιβλίο μεταξύ 1511 και 1514, το Πρώτο Υπουργείο Παιδείας με τον διαφωτισμό το 1773. Τον 19ο αιώνα ξεχώρισε ο Χένρικ Σιενκίεβιτς με τα έργα του «Κβο Βάντις» και «Οι Τεύτονες Ιππότες» και η κ΄σατοχος δυο βραείων Νόμπελ στις Φυσικές επιστήμες Μαρία Κιουρί. Στον τομέα της μουσικής διακρίθηκε παγκόσμια ο Φρεντερίκ Σοπέν και στο Θέατρο και κινηματογράφο ο Ρομάν Πολάνσκι και Κριστοφ Κισλόφσκι.

Ταξίδια

Πολωνία - Βαρσοβία - Κρακοβία

Πολωνία special-με Aegean. Ένα μοναδικό Ταξίδι σε Κρακοβία, Ζακοπάνε, Αλατωρυχεία Βιελίτσκα, Άουσβιτς, Βαρσοβία . Μην το χάσετε!

7 ημέρες
Πολωνία Καλοκαίρι 6 ημέρες

Πολωνία – Βαρσοβία – Κρακοβία. Η επί 500 χρόνια βασιλική πρωτεύουσα θα σας γοητεύσει με τη μεσαιωνική ομορφιά της. Κάντε κράτηση τώρα!

6 ημέρες