210 3319761, 2810 280040, 2810 330787, 6934 541868
Top
 

Kάτω Χώρες – BeNeLux

Round Travel / Kάτω Χώρες – BeNeLux

Ολλανδία - Βέλγιο - Λουξεμβούργο. Οι τρεις γοητευτικότερες Χώρες της Ευρώπης.

Το νεανικό Άμστερνταμ, οι αρχοντικές Βρυξέλλες και το παραμυθένιο Λουξεμβούργο έχουν το καθ' ένα μια μοναδική προσωπικότητα που συναρπάζει.

Τρεις χώρες με μακραίωνη ιστορία και πολιτισμό. Τρεις Χώρες τόσο κοντά, που μας δίνουν την ευκαιρία να τις απολαύσουμε μαζί, στο ίδιο ταξίδι, ή και χωριστά την κάθε μια, αν έχουμε τον χρόνο. Κουκλίστικες πόλεις, ποτάμια και γραφικά χωριουδάκια, απέραντα λιβάδια με ανεμόμυλους και τουλίπες, αλλά και πόλεις που σφύζουν από ζωή. Από τα βήματα των μεγάλων Θαλασσοπόρων έως σήμερα, οι Κάτω Χώρες διαθέτουν μια υψηλή αισθητική, ελευθερία, ομορφιά και πολιτισμό, που τις κάνει να ξεχωρίζουν με έναν δικό τους, ξεχωριστό τρόπο ανάμεσα στις άλλες χώρες της γηραιάς Ηπείρου.

Χρήσιμες πληροφορίες...

Κάτω Χώρες
Βέλγιο - Ολλανδία - Λουξεμβούργο.
Ταξιδιωτικά Εγγραφα
Για πολίτες της ΕΕ απαιτείται αστυνομική ταυτότητα των τελευταίων 15 ετών ή διαβατήριο.
Γλώσσα
Βελγική / Ολλανδική / Λουξεμβουριανά / Γαλλικά / Φλαμανδικά
Νόμισμα
Ευρώ και στις τρεις χώρες
Έκταση (km2)
41.523 km2 η Ολλανδία, 30,689 km2 το Βέλγιο, 2,586 km2 το Λουξεμβούργο.
Πληθυσμός
11,46 εκατομ. Βέλγιο / 17,28 εκατομ. Ολλανδία / 160.000 Λουξεμβούργο.
Ωρα σε σχέση με την Ελλάδα
-1ώρα.
Κωδικός κλίσης
Ολλανδίας 0031, Βελγίου 0032, Λουξεμβούργο 00352.
Οδήγηση
Στα δεξιά
Πολίτευμα
Βελγίου Ομοσπονδιακή Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία / Ολλανδίας Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία / Λουξεμβούργου Συνταγματική Μοναρχία. Δημοκρατία /
Κλίμα
Ωκεάνιο κλίμα αρκετές βροχές - εκτός του Χειμώνα - και ήπιες θερμοκρασίες τον χειμώνα και δροσερές το καλοκαίρι. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από -1,-2 έως 4-5 βαθμούς το χειμώνα και από 11-12 έως 20-22 βαθμούς το καλοκαίρι.

Οικονομία

Το ήπιο κλίμα με βροχές δημιουργεί πολύ γόνιμα εδάφη. Η Ολλανδία, αν και μια από τις ποιό πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, είναι ο 2ος παγκόσμιος εξαγωγέας τροφίμων μετά τις ΗΠΑ. το θερμό ρεύμα που έρχεται από τον κόλπο του Μεξικού ευνοεί τους ήπιους χειμώνες και δεν παγώνει ποτέ την Θάλασσα. Η μισή Ολλανδία βρίσκεται 1μ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και το 20% είναι πράγματι θάλασσα.

Οι χώρες που δεν έχουν παράκτιες περιοχές, συνδέθηκαν πολιτικά και οικονομικά με τις χώρες που έχουν πρόσβαση στην Βόρεια θάλασσα ή τη Μάγχη για να σχηματίσουν μια ένωση λιμαβνιών και ενδοχώρας.

3,4 εκατομμύρια εκτάρια των Κάτω Χωρών, το 69% προορίζεται για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, το 16% καταλαμβάνουν δάση, φυσικοί δρυμοί και περιοχές αναψυχής και ένα ποσοστό 15% είναι κατοικίες, γραφεία και διάφορες άλλες υποδομές.

Περίπου 7.600 επιχειρήσεις στις Κάτω Χώρες καλλιεργούν λαχανικά στο χωράφι, παράγοντας πράσα, το κουνουπίδια, το μπρόκολα, άσπρο και το κόκκινα λάχανα και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Καλλιεργούν 10 ή 15 είδη λαχανικών, ώστε να έχουν παραγωγή όλο τον χρόνο.

Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή φρούτων στις Κάτω Χώρες ανέρχονται στις 3.433 και 142 σε θερμοκήπια.  Καλλιεργούνται πολλά είδη φρούτων : αχλάδια, μήλα, φράουλες,   φραγκοστάφυλα, δαμάσκηνα, σταφύλια, κεράσια, πεπόνια και ροδάκινα και βατόμουρα.

Πολιτισμός

Η ζωγραφική άκμασε στην Ολλανδία την Χρυσή Ολλανδική εποχή (τον 17ο αιώνα) με πολλούς δημιουργούς και μεγάλο αριθμό πινάκων με θέματα την φύση και τους ανθρώπους της, αλλά όχι θρησκευτικά θέματα, γιατί ο Καλβινισμός δεν επέτρεπε εικόνες στις εκκλησίες. Ο μεγάλος όγκος παραγωγής της εποχής περίπου 1,3 εκατομύρια πίνακες δημιουργήθηκαν μόνο κατά την εικοσαετία μετά το 1640, είχε ως αποτέλεσμα τις χαμηλές τιμές πώλησης. Ζωγράφοι χωρίς ισχυρή φήμη, ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλοί που σήμερα θεωρούνται οι ποιο σημαντικοί όπως οι Γιοχάνες Βερμεες, Φρανς Χάλς και Ρέμπραντ αντιμετώπισαν σημαντικά οικονομικά προβλήματα και πέθαναν φτωχοί.

Πολλά έργα χάθηκα και λίγα σώζονται, γιατί καλλιτέχνες του 18ου και 19ου αιώνα συνήθιζαν να ζωγραφίζουν πάνω στον ίδιο καμβά.