210 3319761, 2810 280040, 6934 541868
Top
 

Βόρεια Ευρώπη & Βαλτική

Round Travel / Βόρεια Ευρώπη & Βαλτική

Ισλανδία - Σουηδία - Νορβηγία - Φινλανδία - Δανία - Εσθονία - Λιθουανία - Λετονία.

Απλωμένη στο βόρειο άκρο της Ευρώπης η Σκανδιναβική χερσόνησος αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μέρη του πλανήτη.

Η πολύ ζωντανή και φιλική Κοπεγχάγη με τις εντυπωσιακές πλατείες, τα μεγάλα πάρκα και τις εκπληκτικές λίμνες. Το Οσλο, που είναι η παλαιότερη Σκανδιναβική πρωτεύουσα, έχει ένα ευχάριστο ανακάτεμα παλαιάς και νέας αρχιτεκτονικής. Η Στοκχόλμη με τα 70 μουσεία της και το μεγαλύτερο παλάτι του κόσμου που ακόμη χρησιμοποιείται, είναι μια απο τις ωραιότερες πρωτεύουσες του κόσμου.  Η ασυνήθιστη αρχιτεκτονική του και ο μοναδικός χαρακτήρας του, κάνουν το Ελσίνκι να ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά.  Ο συνδυασμός της παλιάς, πανέμορφης μεσαιωνικής πόλης με την σύγχρομη εξελισσόμενη μητρόπολη, κάνουν την πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλλίν, ιδιαίτερα γοητευτικό.

Δανία

Η νοτιότερη σκανδιναβική χώρα, αποτελείται από 400 νησιά, εκ των οποίων τατοικούνται τα 70 και πολλά απο αυτα είναι συνδεδεμένα με την υπόλοιπη χώρα με γέφυρες. Σχεδόν όλη η έκταση της Δανίας είναι επίπεδη, αλλά υπάρχουν πολλοί  χαμηλοί λόφοι, 150μ. ο υψηλότερος, με ανεμόμυλους και όμορφα παλιά σπίτια με αχυρένιες σκεπές, χτισμένα με τον παραδοσιακό τρόπο των Βίκινγκς. Πρωτεύουσα είναι η Κοπεγχάγη.

Νορβηγία

Νορβηγία,  η Γη των Βίκινγκς αποτελεί την βορειότερη χώρα της Ευρώπης. Η Νορβηγία αποτελείται από νησιά και πανέμορφα φιόρδ. Οι κρουαζιέρες και η ναυτιλία συνεισφέρουν κατά πολύ στην οικονομία του τόπου. Πρωτεύουσα είναι το Όσλο.

Σουηδία

Η χώρα με τις περισσότερες λίμνες και την μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό. Η Σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία ακμάζει με την Volvo και Saab, επίσης με την πολυεθνική ΙΚΕΑ, με είδη σπιτιού.  Οι Σουηδοί πολίτες είναι  πολύ προχωρημένοι σε θέματα που αφορούν την παιδία, το περιβάλλον, την κοινωνική ευθύνη απέναντι στον άνθρωπο και τα δικαιώματα των γυναικών. Πρωτεύουσα της Σουηδίας είναι η Στοκχόλμη.

Ισλανδία

Η Ισλανδία αποτελεί την δυτικότερη χώρα της Ευρώπης και το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.  Ενώ είχε παρόμοια οικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα κατάφερε να τα ξεπεράσει και σήμερα έχει μια ισχυρή οικονομία, χαμηλή ανεργία, χαμηλό πληθωρισμό, και της κατά κεφαλήν εισόδημα είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Πανέμορφη χώρα, με ήπιο σχετικά κλίμα, μια χώρα που θα λατρέψουν οι φυσιολάτρες. Πρωτεύουσα της είναι το Ρέκιαβικ.

Λετονία – Εσθονία – Λιθουανία

Είναι οικονομικά να ζει κανείς σε αυτά τα μέρη, γιατί σαν περιοχές της πρώην Ανατολικής Ευρώπης έχουν όχι τόσο υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα όσο οι χώρες της Σκανδιναβίας. Κατά τα άλλα είναι πανέμορφες. Μεσαιωνικοί πύργοι χτισμένοι πάνω σε νησάκια, αρχιτεκτονική μπαρόκ και πολλές εκκλησίες, πλακόστρωτες αγορές στα κέντρα των πόλεων και υπέροχα οικονομικά εστιατόρια. Πρωτεύουσα της Λετονίας είναι η Ρίγα, της Εσθονίας το Ταλίν και της Λιθουανίας το Βίλνιους.

Ξαναβρίσκοντας τη θέση της στην καρδιά της Ευρώπης, με τη Βελούδινη επανάσταση του 1989, η Πράγα ξεπέρασε την φήμη της ως η ωραιότερη πόλη βόρεια των Άλπεων. Παρ’ ότι τα συγκλονιστικά γεγονότα του ’89 την ελευθέρωσαν από τον κομουνισμό και από το 1993 η Τσεχοσλοβακία έπαψε να υπάρχει δίνοντας στην θέση της στην ανεξάρτηση Σλοβακία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, η πλειοψηφία των 1,5 εκατομυρίου κατοίκων της Πράγας είναι γηγενείς Τσέχοι, οι δυτικότεροι όλων των Σλαύων, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αγαπούν τους Έλληνες (από τις ρίζες του Βυζαντίου με τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο που τους εκχριστιάνισαν) και πολλοί πειράζονται αν τους αποκαλούν Ανατολικοευρωπαίους. Αν το κάνετε, θα σας υπενθυμίσουν ότι η Πράγα βρίσκεται δυτικότερα της Βιέννης και στο μεγαλύτερο μέρος της Ιστορίας της ήταν δεμένη με την Δύση. Παρ’ όλα αυτά, θα πιουν ευχαρίστως μια μπύρα μαζί σας και να σας διηγηθούν με τον απαράμιλλο μποέμ τρόπο που λατρεύουν, μια ιστορία τρόμου για τα ψηλά βουνά της Τρανσυλβανίας και για το κάστρο του κόμη Δράκουλα…

Χρήσιμες Πληροφορίες...

Χώρες
Σουηδία - Νορβηγία - Φινλανδία - Δανία - Εσθονία - Λιθουανία - Λετονία.
Ταξιδιωτικά εγγραφα
Για υπηκόους Ε.Ε. απαιτείται ταυτότητα των 10 τελευταίων ετών ή διαβατήριο. Παιδιά από 0-12 ετών, και ενήλικες που υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας ταξιδεύουν μόνο με διαβατήριο. Για πολίτες Ε.Ε δεν χρειάζεται Βίζα.
Γλώσσα
Σκανδιναβικές Γλώσσες
Νομίσματα
100 κορώνες : Ισλανδίας = 0,64€ / Νορβηγίας = 9,2€ / Σουηδίας = 9,55€ / Δανίας = 13,42€ / Φινλανδία, Λετονία, Εσθονία Ευρώ.
'Εκταση (km2)
Ισλανδία 103.000km2 / Νορβηγία 385.203km2 / Σουηδία 450.295 km2 / Δανία 43.094km2 / Φινλανδία 338.440km2 / Λετονία 64.589km2 / Εσθονία 45.226km2 / Λιθουανία 65.300 km2.
Πληθυσμός
Ισλανδία 366.130 / Νορβηγία 5,37 εκατ. / Σουηδία 10,23 εκατ. / Δανία 5,82 εκατ. / Φινλανδία 5,53 εκατ. / Λετονία 1,91 εκατ. / Εσθονία 1,33 εκατ./ Λιθουανία 2,79 εκατομύρια.
Ηλεκτρικό
220v και έχει τις C / F τύπους Europlug
Συγκοινωνίες
Μετρό, Τρένο. Λεωφορείο, Ταξί.

Οικονομία

Όλες οι χώρες έχουν υψηλό κατά κεφαλή εισόδημα, υψηλό επίπεδο ζωής και ενώ η κάθε μια έχει τα τα δικά της οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα, κάθε μια σε διαφορετικό βαθμό μοιράζονται το Βόρειο μοντέλο οικονομίας και κοινωνικής δομής: Ισχυρά εργατικά συνδικάτα που ενισχύθηκαν σημαντικά μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο και δημιούργησαν ένα ισχυρό κράτος  κοινωνικής πρόνοιας υψηλών προδιαγραφών που επιφέρει βαριές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Πολιτισμός & Ιστορία

Η Σημαία όλων των χωρών είναι ίδια με της Δανίας, η παλαιότερη σημαία της Ευρώπης (κόκκινη με λευκό σταυρό), αλλά με παραλλαγές στα χρώματα. Οι Σκανδιναβοί είναι οι πραγματικοί απόγονοι της άριας φυλής – και όχι οι Γερμανοί – και εμφανίζονται κατα τον 10ο αιώνα σας Βίκινγκς, θαλασσοπόροι κατακτητές κυρίως εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας. Η Ευρώπη των Χριστιανών προσπάθησε να προσηλυτίσει τους Βίκινγκς στον Χριστιανισμό για να γλυτώσει τις επιδρομές. Τα κατάφερε τον  11ο αιώνα και στην περιοχή εμφανίστηκαν τρία βόρεια βασίλεια: η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία.

Τον Μεσαίωνα το εμπόριο ανθεί με αποτέλεσμα οι Βόρειες χώρες να έλθουν όλο και ποιο κοντά στην Ευρώπη. Οι μοναρχίες  τον 12ο και 13ο αιώνα πλούτισαν με την επιβολή φόρων στους αγρότες και τότε δημιουργήθηκε η νέα τάξη ευγενών που ήταν κοντά στους Χριστιανούς πλέον βασιλείς.

Η Σκανδιναβία νίκησε στον 30ετή πόλεμο και ήκμασε κατα τον 16ο αιώνα και τον 17ο αιώνα διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Ο πόλεμος για τον πλούτο της Βαλτικής θάλασσας μαινόταν ανάμεσα στην  Δανία, Νορβηγία και Σουηδία, γεγονός που άρχισε επηρέασε τα γειτονικά κράτη. Τελικά νικήτρια βγήκε και πάλι η Σουηδία, που επικράτησε  και έγινε μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη επεκτείνοντας την δύναμη της σε παράκτιες περιοχές στη σημερινές Ρωσία, Εσθονία, Λετονία  και Πομερανία που ανήκε στην Γερμανία.

Στους Ναπολεόντιους πολέμους (1803-1815) συμμάχησαν με τον Ναπολέοντα με αποτέλεσμα η Ρωσία να πάρει την Φινλανδία από την Σουηδία και τελικά να γίνει η Φινλανδία ελεύθερη.

Η αύξηση του πληθυσμού και η εκβιομηχάνιση οδήγησαν τον  19ου αιώνα τις Βόρειες Χώρες προς τη δημοκρατία. Έγιναν ανεξάρτητες, η Νορβηγίας το 1905, της Φινλανδία το 1917 και η Ισλανδία το 1944.

Οι Βόρειες Χώρες επλήγησαν πολύ λιγότερο από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και έτσι εξηγείται η έντονη  οικονομική τους ανάπτυξη μετά τον πόλεμο. Οι χώρες της Βορείου Ευρώπης εξαρτώνται κατά πολύ από το εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη και ο τουρισμός τους ανθεί τα τις τελευταίες δεκαετίες.

Σήμερα η οικονομία  των Βόρειων Χωρών αποτελείται από ισχυρά εργατικά συνδικάτα και με υψηλός βαθμός αναδιανομής του εισοδήματος, ελάχιστες κοινωνικές αναταραχές και  την υποστήριξη του λεγόμενου «καθολικού» κράτους πρόνοιας που στοχεύει ειδικά στην ενίσχυση της ατομικής αυτονομίας και πολύ καλό σύστημα παιδείας.

Ταξίδια

Κρουαζιέρα στο Αιγαίο 2024 από Ηράκλειο

3/4ήμερες κρουαζιέρες από Λαύριο & 7ήμερη κρουαζιέρα από Πειραιά & από Ηράκλειο. Ζήστε μοναδικές στιγμές και εμπειρές στα Εληνικά νησιά & Τουρκικά παράλια. Όλα πληρωμένα. Κάντε κράτηση τώρα!

3/4/7μέρες
Κρουαζιέρα στους Αγίους Τόπους

Μια μοναδική θαλασσινή εμπειρία σε 3 Ηπείρους με κορυφασία την επίσκεψη στους Αγίους Τόπους. Πλήρης διατροφή & ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ από 449€.
Κλείστε τώρα!

8μέρες