210 3319761, 2810 280040, 6934 541868
Top
Round Travel / Blog  / ?️ Έχει μόνο θετικές επιπτώσεις ο τουρισμός;
Έχει μόνο θετικές επιπτώσεις ο τουρισμός;

?️ Έχει μόνο θετικές επιπτώσεις ο τουρισμός;

?️ Έχει μόνο θετικές επιπτώσεις ο τουρισμός;

?️ Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι παγκόσμια ημέρα η οποία εορτάζεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτος. Είναι το κύριο όχημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο τουρισμός, κατανοείται ως μια σύνθετη διαδικασία, όπου περιλαμβάνει όχι μόνο μια κατάσταση στον τόπο φιλοξενίας (host situation), στον οποίο οι τουρίστες και οι οικοδεσπότες τους έρχονται σε επαφή, αλλά και μια κατάσταση στο τόπο διαμονής (home situation), όπου οι τουρίστες αλληλεπιδρούν με τον προορισμό (το οικοσύστημα, τα ιστορικά αξιοθέατα, τον κοινωνικό ιστό της περιοχής).
? Τόσο οι τουρίστες, όσο και οι οικοδεσπότες αλληλοεπηρεάζονται και όχι πάντοτε θετικά.

? Ο πολυδιάστατος αυτός χαρακτήρας του τουρισμού, οδήγησε στην διαπίστωση για την εμφάνιση διαφόρων ειδών επιπτώσεων στον προορισμό σε οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτισμικό επίπεδο.

? Τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές επιπτώσεις του τουρισμού γίνονται αισθητές σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές. Οι θετικές αφορούν την οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη, την εύρεση εργασίας.

? Οι αρνητικές αφορούν την υποβάθμιση του οικοτόπου, η βλάστηση, η ποιότητα του αέρα, τα υδατικά συστήματα, ο υδροφόρος ορίζοντας, η άγρια ​​ζωή και οι αλλαγές στα φυσικά φαινόμενα είναι παραδείγματα άμεσων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

? Οι έμμεσες επιπτώσεις περιλαμβάνουν αυξημένη συλλογή φυσικών πόρων για τρόφιμα, έμμεση ατμοσφαιρική ρύπανση και αλλαγές σε φυσικά φαινόμενα (συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων, των μεταφορών και της κατασκευής τροφίμων και αναμνηστικών για τουρίστες και την διάβρωση του κοινωνικού στού των ανθρώπων της περιοχής).

☀️ Τα τελευταία χρόνια, η επίδραση του τουρισμού στο περιβάλλον είναι ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να συζητηθεί στην εποχή μας, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι αυτό που βλέπουμε και υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους το περιβάλλον και το κλίμα μας αλλάζουν.

? O τουρισμός συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της ποιότητας του νερού, στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στη διαχείριση των τοπικών φυσικών πόρων σε διάφορες τοποθεσίες, όμως θα μπορούσε να παράγει περισσότερα χρήματα για να δαπανηθούν σε περιβαλλοντικές υπηρεσίες και υποδομές.

? Ο τουρισμός επηρεάζει σημαντικά την τοπική χρήση γης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση του εδάφους, αυξημένη ρύπανση, απώλεια φυσικών οικοτόπων και μεγαλύτερη πίεση στα απειλούμενα είδη. Οι περιβαλλοντικοί πόροι από τους οποίους εξαρτάται ο ίδιος ο τουρισμός μπορεί τελικά να καταστραφούν από αυτές τις επιπτώσεις. (Το 11% του εδάφους της Σαντορίνης καλύπτεται από Μπετόν και τα κριμνά των βράχων της κινδυνεύουν να υποχωρήσουν από το βάρος των κατασκευών).

⛵️ Συμπερασματικά, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός έχει αρνητικές και θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον είτε είμαστε τουρίστες είτε υποδεχόμαστε τουρίστες. Ο βιώσιμος τουρισμός είναι η λύση για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
@roundtravel1987
? Ζωγράφου 12
? 2810 280040, 210 3319761, 801 11 40840
#roundtravel #travelwithroundtravel
#enjoywithroundtravel
#environment #WorldEnvironmentDay