210 3319761, 2810 280040, 6934 541868
Top
Round Travel / Blog  / Πόρτο, το κρασί των Βασιλιάδων.

Πόρτο, το κρασί των Βασιλιάδων.

Το κρασί Πόρτο (το αγαπημένο του ντεντέκτιβ Ηρακλή Πουαρό και τόσων άλλων σε όλο τον πλανήτη) έκανε την Πορτογαλία γνωστή παγκοσμίως.

Στα οινοποιοία της περιοχής, οι επισκέπτες δοκιμάζουν το δροσερό κρασί μέσα σε παραδοσιακά κελάρια, ενώ η σομελιέ εξηγεί την ιστορία και τους τρόπους παραγωγής του κάθε τύπου Πορτό. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την εικόνα: Μιας λυγερής κοπέλας, ντυμένης στα μαύρα με μπέρτα και καπέλο Ζορό, να λικνίζεται περνώντας κάτω από τις πέτρινες καμάρες του οινοποιείου και να ακούμε μόνο τον ήχο των τακουνιών της, σαν μουσική από κλακέτες, πάνω στο πέτρινο δάπεδο. Γύρω μας, τα τεράστια βαρέλια του Πορτό ωρίμαζαν αργά-αργά προσμένοντας τους επισκέπτες, που θα «σπάσουν» για λίγο την ηρεμία τους και να γευτούν το πολύτιμο υγρό που φιλούν στα σπλάχνα τους.

Το υπέροχο πραγματικά αυτό κρασί παράγεται από το 1756 και πήρε το όνομά του από το λιμάνι όπου γινόταν οι εξαγωγές του σε όλη τη Μεσόγειο. Τα σταφύλια καλλιεργούνται στα εύφορα εδάφη της Βόρειας Πορτογαλίας, που ποτίζονται από τον ποταμό Ντούρο. Η περιοχή ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Η ιστορία θέλει το κρασί Πορτό να γίνεται γνωστό από τους Άγγλους εμπόρους, στη διακίνηση του οποίου στράφηκαν εξαιτίας των κακών σχέσεων με τους Γάλλους που καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την εμπορία των γαλλικών κρασιών λόγω της επιβολής υψηλών δασμών. Το Πορτό έχαιρε ήδη μεγάλης εκτίμησης στο εσωτερικό της Πορτογαλίας, αφού οι βουργουνδικής καταγωγής βασιλείς της χώρας βοήθησαν τόσο στην ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας όσο και στην παραγωγή του.

Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργούνται τα σταφύλια που δικαιούνται την ονομασία προέλευσης Πορτό βρίσκονται στην ενδοχώρα, κοντά στα 70 χλμ. από το λιμάνι και προς τα ισπανικά σύνορα. Όλη η περιοχή της καλλιέργειας που εκτείνεται πάνω από το ποτάμι είναι διαμορφωμένη σε ισοϋψείς πεζούλες. Η προστασία της Ονομασίας Προέλευσης διασφαλίζεται από ένα μοναδικό σύστημα που καθορίζει επακριβώς την ποσότητα κρασιού η οποία παράγεται σε κάθε αμπελώνα, με βάση τις πωλήσεις της προηγούμενης χρονιάς. Το Ινστιτούτο Οίνου του Πόρτο και του Ντούρο κλείνει κάθε χρόνο τις συμφωνίες ανάμεσα στον συνεταιρισμό των οινοποιών και στον συνεταιρισμό των εμπόρων που αναλαμβάνουν την εξαγωγή του πολύτιμου κρασιού. Η περιοχή είναι η ακριβέστερα καταγεγραμμένη και οριοθετημένη ζώνη στον κόσμο.

Το πάτημα των σταφυλιών παραδοσιακά γινόταν με τα πόδια σε γρανιτένια πατητήρια τεχνική που σήμερα εφαρμόζεται για την παραγωγή των πλέον επίλεκτων κρασιών Βίντατζ Πόρτο, μόνο που τα πατητήρια είναι ανοξείδωτα και πατιώνται από μηχανήματα, με  πίεση 70 κιλών, όσο περίπου είναι το βάρος ενός ανθρώπου.

Ωριμάζουν ήρεμα ένα ολόκληρο χειμώνα και με τον ερχομό της άνοιξης το κρασί σαλπάρει προς το λιμάνι του Πόρτο, όπου το Ινστιτούτο Οίνου πιστοποιεί την ποιότητα και του δίνει την «Ονομασία Προέλευσης Πόρτο».

Γύρος Πορτογαλίας – Γαλικία