210 3319761, 2810 280040, 6934 541868
Top
Round Travel / Blog  / Η Χώρα που μετέτρεψε τα λουλούδια σε Εθνικό Θησαυρό.

Η Χώρα που μετέτρεψε τα λουλούδια σε Εθνικό Θησαυρό.

Πρωτομαγιά. Η γιορτή των λουλουδιών! Ποια Χώρα κατόρθωσε, εξαιτίας των λουλουδιών, να είναι σήμερα η 3η εξαγωγική Χώρα αγροτικών προϊόντων στον κόσμο, με ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στην Ε.Ε.;
Ποια χώρα μετέτρεψε τα λουλούδια σε εθνικό θησαυρό;
Μα φυσικά η Χώρα της τουλίπας, η Ολλανδία. Αλλά ας δούμε πως έγιναν όλα αυτά, και ας ταξιδέψουμε στο παρελθόν, σε ένα από τα λιμάνια της χώρας. Επικρατεί πανικός. Εμπορεύματα έρχονται με πλοία από όλες τις Ηπείρους, εργάτες δουλεύουν σκληρά, μέρα νύχτα για να τα διοχετεύσουν γρήγορα σε όλη την Ευρώπη και χρήματα αλλάζουν συνεχώς χέρια ανάμεσα σε μεγαλεμπόρους, καπετάνιους και αγρότες της εποχής.
Τώρα θα μου πείτε, γιατί διάλεξαν την Ολλανδία; Εξ’ αιτίας των λουλουδιών Το επίπεδο έδαφος και η υγρασία ευνοούσαν την ανάπτυξη των λουλουδιών. Έτσι οι κάτοικοι έφτιαξαν θερμοκήπια και ξεκίνησαν τις εξαγωγές λουλουδιών από πολύ παλιά. Έλα όμως που τα λουλούδια είναι ένα ευαίσθητο προϊόν και πρέπει να μεταφερθεί γρήγορα για να μην χαλάσει. Γι’ αυτό ανέπτυξαν το καλύτερο και πληρέστερο για την εποχή οδικό δίκτυο. Αυτή η κληρονομιά έδωσε τα «όπλα» στους απογόνους τους να φθάσουν το εξαγωγικό τους εμπόριο στα τόσο υψηλά επίπεδα που είναι σήμερα, μαζί και το εισόδημά τους φυσικά. Ακολούθησε η ανάπτυξη των λιμανιών τους. Σε όλα βοήθησε η πολιτική σταθερότητα και οι νόμοι της Χώρας.
Οι Ολλανδοί στηρίχθηκαν στην κληρονομιά τους και αναπτύχθηκαν. Ένα μάθημα, ίσως για την Ελλάδα, που διαθέτει τα περισσότερα λιμάνια στην Ευρώπη και σε θέση ιδανική, ανάμεσα σε τρείς μεγάλες Ηπείρους.
Το Υπουργείο τουρισμού έχει εντάξει την βελτίωση των λιμανιών μας στο στρατηγικό του σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Χώρα μας. Δεν φτάνει όμως μόνον η βοήθεια της Κυβέρνησης. Πρέπει να βρεθούν οι άνθρωποι, οι Ήρωες πρωτοπόροι, οι οποίοι θα παρακινήσουν και άλλους πολλούς, να δημιουργήσουν στα λιμάνια clusters (=συνασπισμούς εταιρειών ανταγωνιστικών μεν, αλλά με κοινά συμφέροντα) και συνεργαζόμενοι να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη και να πετύχουν πολλά. Όπως οικονομίες κλίμακας από κοινή τροφοδότηση προϊόντων, ανταλλαγή πληροφοριών, χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε.
Εύχομαι αυτή η πρωτομαγιά, να φέρει έναν αέρα αισιοδοξίας, αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ μας, για ένα καλύτερο αύριο.
Χαρούμενη Πρωτομαγιά σε όλους σας!

Η Χώρα που μετέτρεψε τα λουλούδια σε Εθνικό Θησαυρό.