210 3319761, 2810 280040, 6934 541868
Top
Round Travel / Blog  / Γνωρίζατε πόσα ”λίφτινγκ” έχει υποστεί ο Πύργος του Άιφελ;

Γνωρίζατε πόσα ”λίφτινγκ” έχει υποστεί ο Πύργος του Άιφελ;

Μπορείτε να το ζήσετε ταξιδεύοντας μαζί μας στην ”Πόλη του Φωτός”. Mέχρι τότε, πάρτε μια καλή γεύση:
Άραγε,  πόσα «λίφτινγκ», «μαικ απ» «μποτοξ» και «δίαιτα» έχει υποστεί ο Πύργος του Άιφελ από το 1889 μέχρι σήμερα;
Μόνο το facelift του κόστισε 23 εκατομμύρια ευρώ.
Τόσα πολλά, που αν το γνώριζαν τα 7 εκατομμύρια τουριστών που τον επισκέπτονται κάθε χρόνο, θα έλεγαν πως αντικρίζουν την εγγονή του Γκούσταβ Άιφελ.
Παρ’ όλα αυτά, οι Γάλλοι κατάφεραν να διατηρήσουν το θαύμα αυτό αρχιτεκτονικής, που κατασκευάστηκε μέσα σε 3 μόλις χρόνια για τις ανάγκες μιας έκθεσης και κατέληξε το σύμβολο της πόλης του Παρισιού. 5.000 σχέδια κατέθεσε ο αρχιτέκτονας σιδηρών γεφυρών Γκούσταβ Άιφελ για να κερδίσει τον διαγωνισμό. 250 εργάτες μόχθησαν μαζί του για 26 μήνες για να φτιάξουν το υψηλότερο οικοδόμημα του τότε κόσμου, τον πύργο ύψους 320 μέτρων.
Οι λόγοι και καλλιτέχνες της εποχής το χαρακτήριζαν τερατούργημα στη μέση της πόλης. Παρ’ όλα αυτά κατασκευάστηκε και έλαβε 2 εκατομμύρια επισκέπτες τον πρώτο χρόνο, χωρίς την ύπαρξη ασανσέρ! Επρόκειτο να καταστραφεί, τον έσωσε όμως η τεχνολογία. Όντας το υψηλότερο σημείο του Παρισιού, φιλοξενούσε την κεραία του ραδιοφώνου.
Πώς υπέστη ο πύργος όλες αυτές τις αισθητικές και λειτουργικές αλλαγές;
Το 1890 και 1900 ο ίδιος ο κατασκευαστής και αρχιτέκτονας Γκούσταβ Άιφελ βελτίωσε τους χώρους ροής τουριστών, τοποθέτησε ασανσέρ Οτις και φωτισμό. Παρόμοιες αλλαγές έγιναν και το 1937, με τα 4 εστιατόρια που υπήρχαν τότε στον πύργο.
Το 1982 επήλθαν οι μεγάλες αλλαγές. Σχεδόν όλα τα δοκάρια του πύργου κατέβηκαν ένα-ένα (χωρίς να το καταλάβει κανείς, φανταστείτε να γκρεμιζόταν και να ξαναχτιζόταν ένα σύμβολο του Παρισιού!) Υπέστησαν ειδική επεξεργασία κατά της διάβρωσης και επανατοποθετήθηκαν. Ο πύργος αδυνάτισε κατά 1343 τόνους άχρηστων δοκαριών που αφαιρέθηκαν για να δώσουν χώρο στους επισκέπτες, μπήκαν νέα προστατευτικά κιγκλιδώματα και αντικαταστάθηκαν τα ασανσέρ και ο φωτισμός.
Το 2011 ο 1ος όροφος υπέστη ένα σημαντικό facelift, όταν απέκτησε γυάλινο πάτωμα, που κόστισε μόλις…23 εκατομμύρια ευρώ και είναι απόλυτα ασφαλές για τις ορδές τουριστών που τον επισκέπτονται το εστιατόριο του ορόφου. To τελευταίο γενικό “make up”, βάψιμο του θρυλικού Πύργου, ανέλαβε Ελληνική εταιρία, η οποία κέρδισε την εργολαβία σε αντίστοιχο διαγωνισμό και έκανε πολύ καλής ποιότητος δουλειά. Λόγω της φήμης που απέκτησε, σαν “αισθητικός του Πύργου”, ανέλαβε από τότε πολλές δουλειές στο Ντουμπάι.
Η ζωή συνεχίζεται γύρω από τον Πύργο του Άιφελ που στέκει εκεί, για να μας θυμίζει ότι όταν υπάρχει όραμα και συνεργασία, όλα είναι δυνατά…
https://www.youtube.com/watch?v=aZ-31-p3saU