από τον Ινδικό στον Ατλαντικό!
19 ΗΜΕΡΕΣ
17 Δεκεμβρίου 2023 – 4 Ιανουαρίου 2024
Πολιτιστικό Πανόραμα Μαρόκου
Το Πολιτιστικό Πανόραμα Μαρόκου είναι μια χώρα όπου διασταυρώνονται και συγκρούονται η Ανατολή με τη Δύση.
Το Πολιτιστικό Πανόραμα Μαρόκου η χώρα των αντιθέσεων. Από τη μια βλέπει κανείς τους ουρανοξύστες της Καζαμπλάνκα. Από την άλλη βρίσκεται καταμεσής ενός ασάλευτου αραβικού μεσαίωνα, στο μεγαλύτερο παζάρι του κόσμου, με τις 10.000 παράγκες-μαγαζιά στο Μαρρακές.
Ένα ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση, οπού κορίτσια της νέας γενεάς φλερτάρουν ντυμένες μοντέρνα.
Ταυτόχρονα, στο Νότο διατηρούνται ακόμα Βερβερίνικα χαρέμια, οπού ο βοσκός αγοράζει τους συζυγούς του, όπως τις παλιές ένδοξες μέρες των Χαλιφών.
Τα 44 χρόνια Γαλλικής επιρροής, έδωσαν μια ισχυρή νότα κουλτούρας στον Βερβερίνικο τρόπο ζωής του Μαρόκου. Έτσι σήμερα αντικρίζουμε μια κατεξοχήν Αραβική χώρα με ένα σημαντικό ευρωπαϊκό «πολιτιστικό άγγιγμα», που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες χώρες την Β. Αφρικής.
Πατήστε εδώ για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον – Θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
Τα Τοπ του Ταξιδιού
-
- Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 5*, 4* στις μεγάλες και τουριστικές πόλεις και 3* στις πιο μικρές πόλεις ανάλογα με την περιοχή που κινούμαστε
- Επίσκεψη της συνοικίας με τα διάσημα Αρ Ντεκώ κτίσματα της Καζαμπλάνκα
- Ξενάγηση στην Ταγγέρη, επίσκεψη στα Στενά του Γιβραλτάρ
- Διάσχιση των φαραγγιών Τόντρα και Νταντές
- Επίσκεψη στην «Οδό με τις Κάσμπες» στην Ουαρζαζάτ και στις Οάσεις του Νότου
- Εξερεύνηση στα χωριά του Αντιάτλαντα μέχρι το Ταρουντάντ
- Διανυκτέρευση στην παλιά πόλη Σίντι Ίφνι της ισπανικής Σαχάρας
- Διανυκτέρευση στην οχυρωμένη πόλη Εσαουίρα
- Επίσκεψη στο Σάφι & στην Ελ Τζεντίντα
- Εκτενές πρόγραμμα στις κλασικές πόλεις Φεζ, Μαρακές κ.ά.


-
Προορισμός
-
ΑναχωρήσειςΑθήνα
-
Ημερομηνίες Αναχώρησης24/1, 21/2, 21/3
Περιλαμβάνονται
Ημέρα 1η: Αθήνα/Θεσσαλονίκη - Μπλαντάϊρ
Ημέρα 2η: Κέιπ Τάουν
Ημέρα 3η: Λίμνη Μαλάουι -Λιλόνγκβε
Ημέρα 4η: Λιλόνγκβε - Νήσος Μοσαμπίκε
Ημέρα 5η: Νήσος Μοσαμπίκε
Ημέρα 6η: Νήσος Μοσαμπίκε - Μαπούτο
Ημέρα 7η:Μαπούτο-Χαράρε
Ημέρα 8η:Χαράρε-Μπουλαβάγιο
Ημέρα 9η:Μπουλαβάγιο-Καταρράκτες Βικτώρια
Ημέρα 10η: Καταρράκτες Βικτώρια
Ημέρα 11η: Καταρράκτες Βικτώρια-Οκαβάνγκο
Ημέρα 12η:Οκαβάνγκο
Ημέρα 13η:Οκαβάνγκο-Καλαχάρι
Ημέρα 14η:Καλαχάρι-Βίντχεκ
Ημέρα 15η: Βίντχεκ - Καοκολάντ – Χιμπα - Σβάκοπμουντ
Ημέρα 16η: Σβάκοπμουντ
Ημέρα 17η:Σβάκοπμουντ- Βίντχεκ
Ημέρα 18η: Βίντχεκ-Αθήνα
Ημέρα 19η: Αθήνα
Περιλαμβάνονται
Δεν Περιλαμβάνονται
Σημειώσεις
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Το ταξίδι είναι από τη φύση του πρωτοποριακό.
Μερικές από τις επισκεπτόμενες χώρες μόλις πρόσφατα άρχισαν να ανοίγονται στον οργανωμένο
τουρισμό ενώ άλλες έχουν αναπτύξει μία υποτυπώδη τουριστική υποδομή στα πλαίσια ενός
συντηρητικού “οίκο-τουρισμού”.
Ως εκ τούτου. παρακαλείσθε όπως επιδείξετε την μέγιστη ταξιδιωτική σας κατανόηση σε
περιπτώσεις που τυχόν προκύψουν αντιξοότητες -με την επίλυση των οποίων θα ενασχοληθεί με
ταχύτητα και πείρα ο αρχηγός σας. Απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες ή αλλαγές δρομολογίων των
τοπικών πτήσεων ενδέχεται να επιφέρουν αλλαγές αλληλένδετες σε όλο το ταξίδι.
Οι διαδικασίες στα τοπικά αεροδρόμια είναι… της υπομονής!
Το πρόγραμμα που παρατίθεται είναι ως ένα βαθμό ενδεικτικό.
Τελικό δρομολόγιο θα διαμορφωθεί μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς πράκτορες

Ιστορία του Μαρόκου
Αποικία της Γαλλίας και της Ισπανίας έως το 1956,το Μαρόκο έχει περισσότερο αραβικό χαρακτήρα από τις άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής . Αυτό οφείλεται κυρίως στη «άμπωτη» που σημείωσε το Αραβικό κύμα ,όταν με γέφυρα το Μαρόκο εξαπλώθηκε στην Ισπανία ,οπού κυριάρχησε επί αιώνες .Όταν οι Άραβες εκδιώχτηκαν από την Ισπανία ,συνέρευσαν μαζικά στο Μαρόκο ,ενισχύονταν αποφασίστηκα το εκεί αραβικό στοιχειό ,με αποτέλεσμα να επιβληθούν στους Βέρβερους ιθαγενείς κατοίκους με μεγαλύτερη ευκολία από ότι στης Αλγερίας ,την Τυνήσια ή την Λιβύη. Η ιδιομορφία του Μαρόκου ,που το κάνει να ξεχωρίζει από την υπόλοιπη Βόρεια Αφρική ,αντανακλάται στις πόλεις του ,που είναι περισσότερο αφρικάνικο πάρα ευρωπαϊκό ,σε αντίθεση με αυτά της Αλγερίας και της Τυνήσιας που είναι πιο ευρωπαϊκές. Εξαίρεση η Καζαμπλάνκα ,που είναι πόλη υπερευρωπαική ,ή, καλυτέρα αμερικανική. Γνωστό σαν Μαυριτανία από την αρχαιότητα αποτέλεσε Βαρβαρικό βασίλειο ,εμφανίζεται σαν σταθερό κράτος από το 681 , όταν άρχισε η αραβική κατάκτηση του , εξισλαμίζοντας τους Βέρβερους .Το Μαρόκο διοικήθηκε από τους πιο αιμοδιψείς Σουλτάνους του Ισλαμικού κόσμου .Τα έργα τους αποδεικνύουν ότι ήταν άγριοι σαν τίγρης και ωραιοπαθείς σαν καλλιτέχνες. Ο Μούλε Ισμαήλ, ή αλλιώς ¨Μαύρος Σουλτάνος ¨ γέννησε 867 παιδιά στραγγάλισε όσα ήταν κορίτσια και έχρισε στην πόλη Μεκνες στην Βασιλική πόλη ,εφάμιλλη των Βερβερικών .Μάλιστα ζήτησε σαν σύζυγο την πανέμορφη κόρη του Λουδοβίκου 14ου της Γαλλίας αλλά εκείνος έθεσε όρο του γάμου να γίνει ο Μουλάι χριστιανός και έτσι ,φυσικά το συνοικέσιο ματαιώθηκε.

Πανόραμα Μαρόκου 10/11 ημέρες
Οι σημαντικές Φυλές του Μαρόκου
Οι Βερβερίνοι ‘οι μεγαλύτεροι πειρατές’
Είναι ιθαγενείς κάτοικοι όλης της μεσόγειου πρώην Γαλλικής Βόρειου Αφρικής ,απόγονοι ενός πανάρχαιου λάου ,τον οποίο βρήκαν οι Άραβες κατακτητές. Οι Βερβερίνοι στις μεγάλες πόλεις έχουν επηρεαστεί από τον Γαλλικό και Αραβικό πολιτισμό ,αλλά στα χώρια διατηρούν ακόμη σε μεγάλο βαθμό τα πανάρχαια έθιμα τους ,τα όποια οι εκάστου διοικήσεις διατήρησαν, από το φόβο των αναταράξεων και ακόμα και σήμερα υπάρχουν με την ¨κάλυψη των κάτοικων ¨.

Αυτοκρατορικό Μαρόκο
Αρχηγοί οι γυναίκες στη φυλή Τουαρέγκ
Οι γυναίκες της φυλής είναι η βάση του κληρονομικού δικαίου και των υλικών αντικειμένων. Αποτελούσαν δε τους θεματοφύλακες της γνώσης , αφού μόνον τα κορίτσια της φυλής μάθαιναν ανάγνωση και γραφή , χρησιμοποιώντας έναν ιδιότυπο βερβερινικο αλφάβητο με παράδοξα γράμματα σαν ιερογλυφικά ,που γράφονται από αριστερά στα δεξιά ,από δεξιά προς τα αριστερά ,από πάνω προς τα κάτω και κάτω προς τα πάνω! Οι γυναίκες Τουαρέγκ ασχολούνται με τα όπλα και την πάλη , οδηγούν δε τους άνδρες τους στην πολιτική .Δέχονται όσους εραστές θέλουν και διαλέγουν μονές τους συζυγούς τους ,γιατί η μοιχεία δεν είναι ατιμωτική όπως σε άλλες φυλές βερβερινικων. Πολύ φιλόξενοι, γενναιόδωροι ,περήφανοι, αγέρωχοι, φιλελευθεροποιώ άνθρωποι της φυλής αποκαλουνται από τους Άραβες «τρελός λαός» .

Πόλεις του Μαρόκου
Καζαμπλάνκα
Η Καζαμπλάνκα είναι η μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου και βρίσκεται στο δυτικό Μαρόκο. Κατοικείται από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Το καλύτερο σημείο στη Καζαμπλάνκα για να επισκεφθείτε και να βγάλετε πολλές όμορφες φωτογραφίες είναι το Τζαμί Hassan II. Είναι ένας θρησκευτικός χώρος με ένα πολύ εκπληκτικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και βρίσκεται κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού Ωκεανού.

Μεγάλος Γύρος Μαρόκου
Φεζ
Η Φεζ ή αλλιώς ιερή πόλη θεωρείται μία από τις παλαιότερες τέσσερις αυτοκρατορικές πόλεις. Έχει θρησκευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και αποτελείται από πολλά ιστορικά μνημεία, παλάτια και τζαμιά. Κάποια από τα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε είναι:
- Μεντρεσές Μπου Ινάνια
- Al Atarine Madrasa
- Marinid Tomps

Ραμπάτ
Το Ραμπάτ είναι η πρωτεύουσα του βασιλείου του Μαρόκου και θεωρείται η δεύτερη σημαντική πόλη μετά την Καζαμπλάνκα, την καρδιά της μαροκινής οικονομίας. Τα καλύτερα αξιοθέατα για να επισκεφθείτε είναι το Hassan Tower ένας αρχαίος πύργος τεμένους, το Kasbah of the Udayas ένα παλιό φρούριο με μουσεία και κήπους και το Mausoleum of Mohammed V ένα πλούσιο διακοσμημένο μαυσωλείο Αλαουιτών.

Φαγητό στο Μαρόκο
Γεύματα στο Μαρόκο
Το πιο διάσημο Μαροκινό πιάτο είναι το Ταζίν. Το Ταζίν είναι το όνομα του σκεύους όπου σερβίρεται το φαγητό αυτό. Πρόκειται για ένα ρηχό πήλινο πιάτο και περιλαμβάνει είτε αρνί με χουρμάδες, είτε κοτόπουλο, είτε κεφτέδες και ψήνεται στο φούρνο ή στα κάρβουνα. Επίσης ένα άλλο εθνικό μαροκινό πιάτο είναι το κουσκούς. Βασικό συστατικό είναι το σιτάρι και περιλαμβάνει κρέας, λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, καρύδια και κανέλα.
Εστιατόρια που μπορείτε να επισκεφθείτε:
- Brasserie La Tour
- Bennis Patisserie
- Dar Zaki
- Dinarjat
- La Mamounia
- The Selman

Αγορές στο Μαρόκο
Αναμνηστικά που θα σας θυμίζουν το Μαρόκο, την ομορφιά και τις αποχρώσεις είναι τα διακοσμητικά φαναράκια, με τα φωτεινά και πολύπλοκα χρώματα, δίνοντας μια ξεχωριστή αύρα στη διακόσμηση του σπιτιού σας. Επίσης μοναδικά είναι και τα κεραμικά σκεύη, τα οποία είναι ζωγραφισμένα στο χέρι με φανταχτερά και έντονα χρώματα.

Τι αξίζει να δείτε στο Μαρόκο:
Κήπος Μαζορέλ
Οι κήποι Μαζορέλ που βρίσκονται στο Μαρόκο αποτελούνται από φοινικόδεντρα, κάκτους, λίμνες και συντριβάνια. Κατασκευάστηκε από τον ζωγράφο Γάλλο Ζακ Μαζορέλ από όπου προέρχεται και η ονομασία. Μέσα στους κήπους θα συναντήσετε και ένα Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, γνωρίζοντας την κουλτούρα των Βέρβερων ιθαγενών της Βόρειας Αφρικής.

Μέγα Τζαμί του Χασάν Β’ στην Καζαμπλάνκα
Αποτελεί ένα θρησκευτικό και πολιτιστικό συγκρότημα, το οποίο χτίστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Michael Pinseau. Το Τζαμί περιέχει χώρους προσευχής, χαμάμ, χώρους καθαριότητας, μουσεία και βιβλιοθήκες.
Επιπλέον αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε είναι:
- Οι Τάφοι των Σααντί
- Το Παλάτι Ελ Μπαντί
- Το Τζαμί Κουτουμπία
- Οι γνωστοί καταρράκτες με πιθήκους το Ouzoud Falls
- Η γραφική περιοχή με αμμόλοφους Erg Chebbi

ΜΑΡΑΚΈΣ
To Μαρακές είναι πόλη στο νοτιοδυτικό Μαρόκο κοντά στην οροσειρά του Άτλαντα γνωστή και ως “Κόκκινη Πόλη” ή “Αλ Χάμρα”. Η Μεντίνα του Μαρακές (παλαιά πόλη) αποτελεί από το 1985 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη εξυπηρετείται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Μενάρα (κωδικός RAK) και από σιδηροδρομική γραμμή με το βορρά και την Καζαμπλάνκα.
Το Μαρακές έχει πληθυσμό που ξεπερνά τους 1.000.000 κατοίκους το 2006, ενώ συγκεντρώνει και έναν αριθμό Ευρωπαίων, κυρίως Γάλλων, Γερμανών, Ιταλών, Άγγλων και Ελβετών. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τις βερβερικές λέξεις mur (n) akuch, που σημαίνει Χώρα του Θεού, ενώ η ίδια η ονομασία του Μαρόκου προέρχεται από την ίδια ρίζα. Το Μαρακές έχει το μεγαλύτερο παραδοσιακό παζάρι στο Μαρόκο και την πιο πολυσύχναστη πλατεία σε όλη την Αφρική, την Τζεμάα ελ Φνα: το πρωί ασφυκτιά από ακροβάτες, παραμυθάδες, νερουλάδες, γητευτές φιδιών, χορευτές και μουσικούς, ενώ το βράδυ γεμίζει από υπαίθριους πάγκους για φαγητό. Το Μαρακές είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου μετά την Καζαμπλάνκα (πρωτεύουσα είναι το Ραμπάτ) και παλαιότερα ήταν γνωστή ως Πόλη του Μαρόκου. Πριν την άνοδο των Αλμοραβιδών τον 11ο αιώνα, η περιοχή βρισκόταν υπό την εξουσία της πόλης Αγκμάτ, αλλά ο ηγέτης Αμπού-Μπακρ ιμπν-Ουμάρ αποφάσισε ότι λόγω υπερπληθυσμού θα έπρεπε να χτίσει μια νέα πρωτεύουσα. Ως νομάδας από τη Σαχάρα, αποφάσισε να τη χτίσει σε μια πεδιάδα, ένα ουδέτερο έδαφος μεταξύ δυο αντίπαλων φυλών. Η πόλη ξεκίνησε να χτίζεται υπό την εξουσία του το 1070, αλλά ολοκληρώθηκε επί του διαδόχου του Γιουσούφ ιμπν Τασφίν. Η πόλη γνώρισε περίοδο δόξας επί του Γιακούμπ ελ Μανσούρ, τρίτου κατά σειρά Σουλτάνου της δυναστείας των Αλμοχάδων. Στην πόλη άρχισαν να συρρέουν λόγιοι και ποιητές, ενώ κατασκευάστηκαν το τζαμί Κουτουμπία και ένα νέο κασμπάχ. To 1269, το Μαρακές κατακτήθηκε από τη δυναστεία των Μερινίδων, οπότε και έπεσε σε λήθαργο και η πρωτεύουσα του κράτους μεταφέρθηκε στην πόλη Φεζ. Στις αρχές του 16ου αιώνα, το Μαρακές ξανάγινε πρωτεύουσα και έφτασε στο απόγειό του χάρη στο Μοχάμεντ ελ Μαχντί, Σουλτάνο της δυναστείας των Σααντί. Τα κατεστραμμένα μνημεία αναστηλώθηκαν και κατασκευάστηκαν πολυτελή παλάτια. Το Παλάτι Ελ Μπαντί αποτελεί αντίγραφο της Αλάμπρας, κατασκευασμένο από τα ακριβότερα υλικά από την Ιταλία, το Σουδάν, την Ινδία και την Κίνα. Ωστόσο, η πόλη δε θα παραμείνει για πολύ πρωτεύουσα, καθώς στο τέλος του 17ου αιώνα η δυναστεία των Αλαουιτών μεταφέρει την πρωτεύουσα κατ’ αρχάς στη Φεζ κι έπειτα στην πόλη Μεκνές. Για αιώνες, το Μαρακές ήταν γνωστό για τους εφτά αγίους του. Όταν ήταν δημοφιλής ο σουφισμός, εγκαινιάστηκε από τον Αμπού Αλί αλ-Χασάν αλ-Γιουσί η γιορτή των “εφτά αγίων”, κατ’ εντολή του σουλτάνου. Οι τάφοι διαφόρων γνωστών και σημαντικών φυσιογνωμιών μεταφέρθηκαν στο Μαρακές για να προσελκύσουν προσκυνητές, παρομοίως με την πόλη Εσσαουίρα και τις γιορτές της.
Ταξίδι | Διατροφή | Αναχώρηση | Διαμονή | Δίκλινο | Μονόκλινο | Φόροι |
---|---|---|---|---|---|---|
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΑΡΟΚΟΥ 16 ημέρες | HΒ Ημιδιατροφή | 24/1, 21/2, 21/3 | 5*, 4*, 3* | 1,790€ | +710€ | +790€ |