Γεωργία – Αρμενία 9 ημέρες Αύγουστος έως Οκτώβριος
Η Γεωργία είναι κράτος που βρίσκεται στον Καύκασο, βρέχεται από τον Εύξεινο Πόντο και ανήκει πλήρως στην Ευρώπη. Συνορεύει με τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Πρωτεύουσα της Γεωργίας είναι η Τιφλίδα, η οποία στα γεωργιανά λέγεται Τμπιλίσι (Tbilisi), που σημαίνει “ζεστή πηγή”. Αυτή την ονομασία την έδωσε ο βασιλιάς Βαχτάνγκ Γκοργκασάλι. Άλλες σημαντικές πόλεις είναι το Σουχούμι, το Μπατούμι, το Κουταΐσι και το Γκόρι. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 5.476.000 κατοίκους. Στο παρελθόν η χώρα αποτελούσε μία από τις δημοκρατίες που συναπάρτιζαν τη Σοβιετική Ένωση. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι Γεωργιανοί (σήμερα 82%) είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 μ.Χ. απομόνωσε τη Γεωργία από τον χριστιανικό κόσμο, ενώ το 1510 μ.Χ. ο οθωμανικός στρατός εισέβαλε στη χώρα και λεηλάτησε την τότε πρωτεύουσα, Κουταΐσι. Η βιομηχανία της Γεωργίας είναι ανεπτυγμένη. Υπάρχουν κοιτάσματα άνθρακα, πετρελαίου, μαγγανίου και μη μεταλλικών ορυκτών. Το εκπαιδευτικό επίπεδο του λαού είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το πανεπιστήμιο της Τιφλίδας έχει 16.500 σπουδαστές. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους 1.000 εργαζόμενους, οι 711 έχουν φοιτήσει σε δευτεροβάθμια σχολεία ή σε ανώτερα ιδρύματα.
Περισσοτερες πληροφορίες
Γεωργία.Στους ορεινούς όγκους του Kαυκάσου, σκαρφαλωμένες σε δασωμένα φαράγγια και απόκρημνες πλαγιές, δύο νεοσύστατες δημοκρατίες συνεχίζουν να διατηρούν στις καινούριες δομές τους, παραδόσεις, έθιμα και συνήθειες αιώνων. Παζάρια και Kαραβάν Σεράι, Aνάκτορα Σάχηδων κι οχυρωμένες εκκλησίες είναι οι καλύτερες αποδείξεις ενδόξων στιγμών του παρελθόντος. Όλα στον Kαύκασο είναι αγέρωχα, οι άνθρωποι έχουν μια λεβεντιά και μια ντομπροσύνη, χαρακτηριστικά που συνετέλεσαν στη διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας αυτού του πληθυσμού σε πείσμα της εξαιρετικά δύσκολης μοίρας που τους επιφύλαξε η ιστορία τους.
Πατήστε εδώ για να εκδηλώσετε ενδιαφέρον – Θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας.
Τα Top του ταξιδιού:
❖ Απ’ ευθείας πτήσεις με Aegean: Αθήνα–Ερεβάν, Τιφλίδα–Αθήνα
❖ Λεπτομερής ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν
❖ Επίσκεψη στο Κρατικό Ινστιτούτο Χειρογράφων Ματενανταράν με τα 12..000 αρμένικα και 3.000
ξενόγλωσσα χειρόγραφα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας
❖ Επίσκεψη στο θρησκευτικό κέντρο της χώρας Ετσμιατζίν, έδρα του Αρμενικού Πατριιαρχείου
❖ Επίσκεψη στα ερείπια του ναού Ζβάρτνοτς του 7ου αιώνα
❖ Επίσκεψη στον ναό του Γκαρνί — ένα πραγματικό κόσμημα ελληνιστικής αρχιτεκτονικής
❖ Μάθημα παρασκευής παραδοσιακών αρμένικων πιάτων
❖ Επίσκεψη στο μερικώς λαξεμένο στο βουνό μοναστήρι Γκεγκχάρντ
❖ Δείπνο σε τοπιικό εστιατόριο με μουσική καιι παραδοσιακούς χορούς της Αρμενίας
❖ Επίσκεψη στο μοναστήρι Χορ Βιράπ, ένας ιερός τόπος προσκυνήματος με εκπληκτική θέα των
δίδυμων κορυφών του βιβλικού Αραράτ καιι του ποταμού Αράξη
❖ Επίσκεψη στο πανδοχείο του 1332 για τα καραβάνια του Δρόμου του Μεταξιού στο Πέρασμα Σελίμ
❖ Επίσκεψη στο νεκροταφείο του Νοραντούζ, με τους χαρακτηριστικούς πέτρινους σταυρούς Χατσκάρς
❖ Λεπτομερής ξενάγηση στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα και επίσκεψη στο Εθνιικό μουσείο
❖ Επίσκεψη στην πόλη–μουσείο Μτσχέτα με το πανέμορφο μοναστήρι Τζβάρι και τον ναό Σβετστικοβέλι
❖ Επίσκεψη στο μουσείο του Στάλιν στην γενέτειρά του, το Γκόρι
❖ Επίσκεψη στην περίφημη “λαξεμένη πόλη” Ουπλιστίκε
❖ Τοπικοί έμπειροι Έλληνες ξεναγοί – συνοδοί
-
Προορισμός
-
ΑναχωρήσειςΑθήνα
-
Ώρες αναχώρησηςΑΘΗΝΑ – ΕΡΕΒΑΝ 23:50 - 03:20+1
-
Ώρα επιστροφήςΤΙΦΛΙΔΑ - ΑΘΗΝΑ 04:40 - 06.40
-
Ημερομηνίες Αναχώρησης07,13,24/08, 07,21/09, 05, 26/10
Περιλαμβάνονται
1η μέρα: Αθήνα - Ερεβάν (ή Γερεβάν)
2η μέρα: Ερεβάν, Ξενάγηση
3η μέρα: Ερεβάν – Αραγάτσοτν - Βαγαρσαπάτ, Βραχραμάσεν, Καρμαραβόρ Καθεδρικοί Ναοί Ετσμιατζίν και Ζβάρτνοτς
4η μέρα: Ερεβάν - Ναός Γκαρνί - Μονή Γκεγκχάρντ
5η μέρα: Ερεβάν - Μονές Χορ Βιράπ και Νοραβάνγκ - Πέρασμα Σελίμ - Νοραντούζ/Πέτρινοι Σταυροί "Χατσκάρς" - Τσαγκαντζόρ
6η μέρα: Τσαγκαντζόρ - Λίμνη Σεβάν – Ντιλιζιάν - Μονή Χαγκπάτ - Τιφλίδα
7η μέρα: Τιφλίδα, Ξενάγηση
8η μέρα: Τιφλίδα - Μτσκέτα - Γκόρι - Ουπλιστίκε - Τιφλίδα
9η μέρα: Τιφλίδα - Αθήνα
Περιλαμβάνονται
Δεν Περιλαμβάνονται
Σημειώσεις
Οι ανωτέρω εκδρομές, επισκέψεις ενδέχεται να πραγματοποιηθούν με διαφορετική σειρά, χωρίς να παραλειφθεί κάτι από τα αναγραφόμενα •Τελικό πρόγραμμα με το ενημερωτικό σας.
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ
Απαραίτητο το διαβατήριό σας με τουλάχιστον 6μηνη ισχύ από την ημέρα εξόδου από τη χώρα.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ
Να έχετε διαβάσει προσεκτικά το πρόγραμμα του ταξιδιού, να έχετε ενημερωθεί για τους γενικούς όρους τους οποίους θα βρείτε στο site μας www.roundtravel.gr καθώς και στα έντυπά μας και να έχετε υπογράψει την Σύμβαση Συμμετοχής.
Το Αρμενικό Αλφάβητο
Το αρμενικό αλφάβητο είναι ίσως το πιο πολύτιμο σύμβολο για τους Αρμένιους, κυρίως λόγω της ιστορικής του σημασίας και της πρακτικής του χρησιμότητας. Δημιουργήθηκε από τον Μεσρόπ Μαστότς το 405, περισσότερο από 1600 χρόνια πριν. Το αρμενικό αλφάβητο ή όπως το αποκαλούν οι Αρμένιοι «Aybupen», αρχικά περιείχε 36 γράμματα. Αργότερα προστέθηκαν το «Ο» και το «Φ» αυξάνοντας τον αριθμό των γραμμάτων σε 38. Σήμερα, κυρίως στην Αρμενία και όχι τόσο στην διασπορά, έχει προστεθεί ακόμα ένα γράμμα το «ιεβ» που σημαίνει «και».
Για τους Αρμένιους η γλώσσα και κατ’ επέκταση το αρμενικό αλφάβητο αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια διατήρησης της αρμενικής εθνικής ταυτότητας στους δύσκολους καιρούς μετά την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από την Τουρκία.
Δεν είναι τυχαίο πως οι πρόγονοί μας, σε όποια χώρα κι αν τους οδήγησε η προσφυγιά, όσο δύσκολες κι αν ήταν οι οικονομικές συνθήκες για τον καθένα, πρώτο τους μέλημα ήταν να συσπειρωθούν σε κοινότητες και να χτίσουν σχολεία, για μπορέσουν οι απόγονοί τους να μάθουν την αρμενική γλώσσα κι έτσι να μην ξεχάσουν ποτέ τις ρίζες τους. Το αρμενικό αλφάβητο ήταν το πρώτο «εργαλείο» στα χέρια των Γενοκτονημένων Αρμενίων για να ξαναχτίσουν την πατρίδα τους και να ξεκινήσουν τον αγώνα για την δικαίωση του αρμενικού λαού. Επίσης, το αρμενικό αλφάβητο αντικατοπτρίζει το σύστημα αξιών του αρμενικού λαού. Αυτές οι αξίες είναι εμφανείς από μία φράση. Η φράση αυτή μεταφράστηκε από την Κλείδα του Σολομώντα και έγινε η πρώτη πρόταση που γράφτηκε με τα γράμματα του αρμενικού αλφαβήτου από τον Μεσρόπ Μαστότς:
«Ճանաչել զիմաստութիւն եւ զխրատ, իմանալ զբանս հանճարոյ:»
Που σημαίνει:
«Γνωρίζοντας την σοφία και την διδασκαλία, αντιλαμβανόμαστε τα λόγια της κατανόησης.»
Το Αρμενικό Σύμβολο της Αιωνιότητας
Το σύμβολο της αιωνιότητας ή αλλιώς Αρεβαχάτς (Σταυρός του Ηλίου) είναι το διασημότερο από τα αρμενικά σύμβολα. Το Αρεβαχάτς συμβολίζει την ιδέα της παντοτινής ζωής και η σημασία του συμβόλου δεν έχει αλλάξει με το πέρας του χρόνου. Από τον 5ο αιώνα το σύμβολο αυτό συναντάται σε στήλες ναών και πάνω στις γνωστές σταυρόπετρες (Χατσκάρ). Το σύμβολο συναντάται επίσης στα τείχη της πόλης Ανί – παλιάς πρωτεύουσας της Αρμενίας – που βρίσκεται στα τουρκοκρατούμενα εδάφη της Ιστορικής Αρμενίας. Η πόλη της Ανί είναι γνωστή και ως η πόλη με τις χίλιες και μία εκκλησίες, οι οποίες βεβηλώθηκαν από τις τουρκικές αρχές σε ένα από τα γνωστότερα παραδείγματα πολιτιστικής γενοκτονίας. Όσοι είναι παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει πως το σύμβολο της αιωνιότητας είναι χαραγμένο και στην εστία του πασίγνωστου μνημείου της Αρμενικής Γενοκτονίας στο Γιερεβάν, Τζιτζερναγκαπέρτ.
Το Ρόδι
Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε την νοστιμιά του ροδιού, όμως ο λόγος που αυτό το εξωτικό φρούτο έγινε σύμβολο των Αρμενίων είναι πολύ βαθύτερος.
Αρχικά, σύμφωνα με την αρμενική μυθολογία, το ρόδι συμβολίζει την ευτυχία, την τύχη, τον γάμο και την επιτυχία. Το ρόδι αποτελεί το πιο χρησιμοποιημένο διακοσμητικό στοιχείο στα αρχαία αρμενικά χειρόγραφα βιβλία.
Οι Αρμένιοι το αποκαλούν το φρούτο της ζωής και οι πιο προληπτικοί πιστεύουν ότι ένα ώριμο ρόδι περιέχει 365 σπόρους – έναν για κάθε μέρα του χρόνου.
Το ρόδι έχει γίνει έμπνευση για πολλούς Αρμένιους καλλιτέχνες, όπως για τον γνωστό Αρμένιο σκηνοθέτη Αντρέι Παρατζάνοβ ο οποίος ονόμασε την διασημότερη ταινία του «Το χρώμα του ρόδου».
Στην Ελλάδα, το ρόδι αποτελεί το λογότυπο της Ένωσης Αρμενίων Εφήβων, ως ευχή προς τους Αρμένιους εφήβους για ένα μέλλον γεμάτο επιτυχίες και ευημερία.
Τι αξίζει να δείτε στην Γεωργία …
Υπάρχουν πολλοί λόγοι όπου κάποιοι μπορεί κάποιο να επιλέξουν ένα ταξίδι στην Γεωργία ..
Πιο συγκεκριμένα η χώρα διαθέτει :
- Υπέροχα φυσικά τοπία: Σίγουρα υπάρχουν πολλές χώρες με απίστευτη φύση και σίγουρα η Γεωργία δεν είναι μια από τις χώρες την οποία θα επέλεγε να επισκεφτείς. Όμως η χώρα αυτή με τα Καυκάσια βουνά της , τις πανύψηλες κορυφές τους και τα απίστευτα τοπία της θα σας μαγέψουν.
- Καλό φαγητό : H γαστρονομία της Γεωργίας είναι παράδεισος για τους ταξιδιώτες που είναι λάτρεις του φαγητού ,πόσο μάλλον όταν ”δοκιμάζουν” από τα σωστά εστιατόρια όπως το La Trappe ,το Ratsa ,το Gorgasali ή το Abajuri.
- Η Τιφλίδα : τα στενά δρομάκια της πόλης αυτής σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε κάποια ευρωπαϊκή γραφική πόλη . Είναι μια ξεχωριστή πρωτεύουσα η οποία συνδυάζει επιρροές από πολιτισμούς όπως η Ρωσία , η Τουρκία και η Αρμενία κάτι που οι ταξιδιώτες λατρεύουν.
- Το Μπατούμι ή Βατούμι: Ευρέως γνωστό μέρος της χώρας που συνδυάζει τελεία βουνό και θάλασσα.